Свештеник Зоран Трајковић: Слава није у јелу и пићу

Ушли смо у период када многи православни хришћани прослављају крсну славу. Слава је својствена српском народу и присутна је као обичај вековима. Обично се светац ког славимо сматра заштитником породице и домаћинства. Како се правилно слави слава и одакле так обичај разговарали смо са свештеником, парохом врањским, Зораном Трајковићем. Било је речи и о Божићном посту који почиње ускоро.

Одакле обичај прослављања крсне славе код Срба?

Наши православни Срби једини у православљу, од Руса, Грка, Бугара, Румуна, једино православни Срби имају своју крсну славу. То не значи да смо ми специфичан народ, али значи нешто друго, да ми желимо да нешто утемељимо. Шта је то крсна слава за православног Србина? То је што је анђео чувар за једну душу кога добија на светом крштењу, тако имамо и своју крсну славу где имамо свог заштитника – светитеља. Светитељи су узети у нашу заштиту и ми их прослављамо као наше патроне, односно заштитнике који чувају наш дом и наше православље. Ми им приносимо бескрвну жртву у виду славског колача, жита, вина и свеће. Још једна ствар која је јако битна, многи наши православни Срби су о тим данима и покрштавани, зато се и зове крсна слава.

У чему људи греше када прослаљају славу?

Највећа грешка у прослави славе је што људи сматрају да треба да се натичемо, да што више јела и пића припремимо а треба онолико да угостимо наше пријатеље, наше драге и миле који нам дођу и да поделимо сиротима чак и убогима ако дођу. Слава није у ићу и пићу, слава је у молитви и у сједињењу са живим Богом.

Ближи се Божићни пост, један од четири велика годишња поста, какав је ово пост и колики је његов значај?

Божићни пост није много строг али је обавезан да се пости зато што се припремамо за долазак Богочовека и Спаса нашег Исуса Христа, који се оваплотио од Духа Светога и од Пресвете Дјеве Марије. Дакле он је узео наше људско тело иако за то није имао обавезу, он је сам Бог, постао Богочовек да би човека васпоставио на место пре пада. Пошто су Адам и Ева сагрешили у Едемском врту нико није могао да их спасе, једино је сам Господ, друго лице Свете Тројице, онај који је и створио човека, Он је узео људско обличје да би човека извео на место пре пада. Управо због тога да би ми сада показали част и славу самој Светој Тројици односно другом лицу Свете Тројице Господу и Спасу нашем Исусу Христу, ми се трудимо колико је у нашој моћи да постом и појачаном молитвом прибегнемо његовом рођењу.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: