Стоп породичном насиљу

Министарство унутрашњих послова током „16 дана активизма против насиља над женама“ спроводи кампању „Стоп породичном насиљу“ у периоду од 25. новембра 2017. године који је проглашен Међународним даном борбе против насиља над женама до 10. децембра. Тог дана је донета Универзална декларација о људским правима и обележава се Међународни дан права.

Закон о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу 1. јуна 2017. године донео је значајну новину. Њиме се свако обавезује да пријави насиље у породици, рекао је у разговору за портал vranjskaplutv.rs Зоран Димић, инспектор ПУ Врање.

Која је улога полиције када је реч о примени новог закона?

Министарство има значајну улогу у превенцији и заштити од насиља у породици и партнерским односима, као и кључну улогу у систему мултисекторске заштите у примени Закона о спречавању насиља у породици и промени у досадашњем систему институционалне заштите а у оквиру које је одговорност и деловање полиције од примарног значаја за даље интервенције других органа.

Шта нам показују статистички подаци?

У периоду од јануара до новембра 2017. године евидентирано је 136 кривичних дела насиља у породици, а у истом периоду претходне године 157 што је благо смањење. Од примене Закона о спречавању насиља у породици надлежни инспекцијски службеници изрекли су  262 хитне мере, у 109 случајева привремено су удаљени учиниоци насиља из стана и изречене су 153 привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој. Од почетка ове године у Србији је у породичним и партнерским односима убијено 27 жена.

Шта доноси нови закон о спречавању насиља у породици?

Закон о спречавању насиља у породици има неколико функција, прву која је превентивна и има за циљ да спречи породично насиље, а уколико до њега дође да заштити жртве и пружи им подршку. Закон такође предвиђа и обавезну сарадњу свих органа – полиције, тужилаштва, судова, Центара за социјални рад, а у рад се укључују и друге установе, васпитне и здраствене.

Која су конкретнa овлашћења полиције?

Овим законом је урeђена и надлежност и овлашћења полиције. Након пријаве насиља у породици Дежурној служби ПУ, одмах се обавештава надлежни полицијски службеник сертификован за поступање опасности. Ако после процене ризика установи непосредну опасност од насиља у породици, надлежни полицијски службеник доноси нарађење којим изриче једну или обе хитне мере учиниоцу.

Сви полицијски службеници такође су дужни да обавесте надлежног полицијског службеника о сваком насиљу у породици или непосредној опасности од њега, без обзира како су за то сазнали, и имају право да, сами или на захтев надлежног полицијскох службеника, доведу могућег учиниоца у надлежну организациону јединицу полиције, ради вођења поступла.

Задржавање у надлежној организационој јединици може трајати најдуже осам сати, што је у суштини потребно времне за изјашњење могућег учиноца, жртве, евентуалних сведока, вршење увиђаја, прикупљање података неопходних за процену ризика, обавештавање Центра за социјални рад и надлежног тужилаштва.

Друго овлашћење полиције јесте изрицање хитних мера – мера привременог удаљења учиниоца из стана и мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој. Хитна мера коју изриче надлежни полицијски службеник траје 48 часова од уручења наређења, а Суд може хитну меру продужити још 30 дана. Уколико учинлац прекрши хитну мере, казниће се затвором до 60 дана.

ПУ у Врању је оформила тим састављен од полицијских службеника који су завршили обуку за поступање у случајевима спречавања породичног насиља и пружање заштите жртвама насиља што је предвиђено према Закону о спречавању насиља у породици.

Полицијски службеници ПУ у Врању, седиште ПУ и полицијских станица редовно одржавају састанке радне групе за локалне мреже за превенцију, сузбијање насиља у породици и помоћ жртвама са представницима других институција које се баве проблематиком насиља породици. На састанцима они разматрају и анализирају случајеве пријављивања у породици, активно учествују и дају своје мишљење о конкретним ситуацијама.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: