Почела 4. Књижевна колонија у Врању

Вечерас је у Врању почела 4. Књижевна колонија која се традиционално одржава у децембру у организацији ЈУ Народни универзитет Врање, а под покровитељством града Врања. Овогодишњу Књижевну колонију свечано је отворила Зорица Јовић, градска већница за културу, образовање, информисање и верска питања. Почетак Књижевне колоније обележило је гостовање Градимира Стојковића, најчитанијег дечјег прозног писца у последње две деценије. Модератор вечери била је Јелана Милошевић Јованчев.

„Хајдук у Београду“, „Хајдук против ветрењача“, „Хајдук на Дунаву“, само су неки од наслова легендарног серијала о “Хајдуку” по коме је писац Градимир Стојковић најпознатији широј јавности. Стојковић је мишљења да писање за децу има захтев више – одговорност.

У изјави за ТВ Врањска Плус, Књижевну колонију као манифестацију оценио је: “Све што је везано истински за културу, све је дивно, то што је Врање у питању је још лепше. Знам Врање пре 15 – 20 година, било је фантастично. Књижевна колонија је добро осмишљена по оном што сам видео. Одлично, само напред!”

 

Гордана Димитријевић, директорка ЈУ Народни универзитет Врање, истакла је да је концепт Књижевне колоније остао исти али да се овогодишња ипак разликује од претходних.

“У центру пажње овогодишње Колоније су ученици основних и средњих школа и није случајно што ће манифестација почети књижевном вечери са Градимиром Стојковићем, најчитанијим дечјим писцем у последње две деценије. Жеља нам је да школарци схвате да читање може бити забавније од игрица. У тој игри откривања књиге они уче како да проникну у суштину света”, истакла је Димитријевића.

Четврту Књижевну колонију свечано је отворила Зорица Јовић, градска већница за културу, образовање, информисање и верска питања истакавши да ће град Врање и у будућем периоду као и до сада, пружити пуну подршку свим активностима из области културе.

„Рад кроз Књижевну колонију нови је концепт рада у годинама које су јако битне за све нас. Књижевна колонија је идеална прилика да се наши суграђани упознају са истакнутим и афирмисаним српским писцима, а да нешто више науче о књижевном стваралаштву. Циљ Колоније поред промоције и упознавања истакнутих књижевника је и едукација ученика основних и средњих школа кроз различите интерактивне радионице, на којима ће ученици имати прилику да науче нове технике писања и како бити креативан у ономе што воле да раде“, истакла је Јовићева.

За сутра је предвиђена интерактивна радионица са ученицима основних школа, а у оквиру друге књижевне вечери представиће се књижевница и универзитетски професор Славица Гароња. Све књижевне вечери одржавају се у свечаној сали Гимназије Бора Станковић од 19 часова а улаз је бесплатан. Четврта Књижевна колонија завршава се у петак 15. децембра.

 

Share.