Шеф делегације ЕУ Сем Фабрицио посетио Врање

У оквиру прве посете југу Србије, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрицио, приликом посете Врању сусрео се са градоначелником др Слободаном Миленковићем и замеником Ненадом Антићем.

-Разговарали смо о досадашњој сарадњи која је била на изузетном нивоу. У последње три године преко програма ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС опредељено је 3,5 милиона евра за реализацију пројеката у Врању. Било је речи и о новом програму којим ће бити обухваћено 99 градова јужно од Београда. То значи да ће бити већа конкуренција, али преко Канцеларије за локални економски развој спремни смо да имплементирамо нове пројекте и пружимо подршку суседним општинама“, истакао је градоначелник др Миленковић . У обраћању медијима амбасадор Фабрицио је напоменуо да је задовољан досадашњом сарадњом са Врањем и изразио уверење да ће она у наредном периоду бити ојачана. ,,На састанку смо разговарали о приступању Србији Европској унији, као и новом програму ЕУПРО, који почиње у јануару. Он је веома значајан за локалне самоуправе јер се базира на економском развоју – истакао је амбасадор Сем Фабрицио.

Амбасадор Фабрицио обишао је радове на изградњи Хируршког блока. Том приликом, градоначелник Миленковић је подсетио да је изградња овог блока почела 2002. године, али да је због недостатка финансијских средстава прекинута 2012. године.

– Захваљујући средствима Европске уније, Владе Републике Србије и Владе Швајцарске, јуна ове године настављени су радови. Очекујемо да ће бити завршени у наредних годину дана и да ће град Врање, али и цео Пчињски округ добити објекат какав је примерен и неопходан у 21. веку. Веома сам захвалан ЕУ на средствима које је определила за завршетак овог капиталног објекта – рекао је Миленковић.

Амбасадор Сем Фабрици истакао је да је ЕУ за реконструкцију овог блока издвојила 2,8 милиона евра и да очекује да ће радови бити завршени у планираном року.

-ЕУ је поносна што учествује у реализацији оваквог пројекта, који ће користити грађанима. Порески обвезници ЕУ издвајају годишње за Србију износ од 200 милиона евра, како би помогли у достизању европских стандарда. Веома сам задовољан што део тих средстава одлази за град Врање – рекао је Фабрици.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и градоначелник др Слободан Миленковић, са сарадницима, посетили су и Слободну зону у Врању. Градоначелник Миленковић истакао је том приликом да је ЕУ финансирала изградњу саобраћајнице са пратећим инсталацијама у дужини до 510 метара, а у току је и изградња још једне са два кружна тока, укупне  дужине 800м и вредности око 500.000 евра.

-Врање има изузетно богату индустријску традицију, тако да је природно да инвестиције долазе управо у овај део Србије. Драго ми је да су неке компаније из Европске уније већ инвестирале у ову област, у укупној вредности од 28 милиона евра. Ми, такође, охрабрујемо и друге компаније да дођу и инвестирају у ову област – рекао је Фабрици.

Он је посетио и производни погон „Дитре Италиа“, где је разговарао са менаџементом компаније. „Дитре Италиа“ производи кожне гарнитуре намењене извозу и тренутно упошљава око 160 радника. Иначе, почели су радови на доградњи погона за нових 2.000 метара квадратних, тако да ће, по окончању радова, у овој италијанској компанији радити 230 радника.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: