Родна равноправност и заступљеност жена на јавним функцијама

Концепт родне равноправности у основи значи једнаку заступљеност и мушкараца и жена у друштвеном и политичком животу. Родна равноправност подразумева да у друштвеној заједници сви имају једнаке шансе за развој својих талената, подједнако право на све друштвене ресурсе као и једнаке могућности да уживају све користи и добробити од напретка једне заједнице. У којој мери је родна равноправност присутна у српском друштву, како је поспешити али и о присутности жена у јавној сфери разговарали смо са Мајом Ристић, директорком Дома за ученике у Врању и Зорицом Јовић, градском већницом за културу, образовање, информисање и верска питања.

Налазите се на јавним функцијама, бавите се политиком, видљиве сте у друштву и на функцијама одлучивања као припаднице женског рода. Да ли је тешко бити жена у политици и на јавним функција у данашњем српском друштву?

Маја Ристић: Рећи тешко мислим да није адекватна реч. Могуће да данашња политичка сцена указује на то да тежину на политичкој сцени делимо са мушкарцима. Колико је женама тешко толико је и мушкарцима. Свакако жене су неко ко је кренуо у јавни политички живот са визијом боље будућности и политику доживљавају као низ компромиса. Доћи до функције значи успети да будеш неко ко ће у ближој или даљој будућности креирати политику наше државе а све то зарад бољитка наше будућности и пре свега за бољу и сигурнију будућност наше деце.

Зорица Јовић: Ја бих се пре свега базирала на активност жена, на саму жену и на саму иницијативу и циљ који имамо све ми приликом одлучивања и одабира бављења овим послом. Сматрам да смо на једнакој лествици и да смо равноправне у односу на наше колеге, мушкарце. Некако нам је и закон помогао да се изборимо да дођемо до ове позиције коју тренутно имамо, није било лако, верујем да нас и они разумеју и деле то мишљење са мном. Захваљујући труду и раду циљ се остварио.

Министарка Зорана Михајловић затражила је подршку за нацрт Закона о родној равноправности, да ли да ће тај закон нешто донети, да ли нам је потребан и да ли ће тај закон бити одмах применљив у нашем друштву?

Зорица Јовић: Можда не одмах. Моје лично мишљење да ће итекако помоћи свим женама и да ће доћи до великог помака када су жене у питању. Ипак је неопходно постојање законске регулативе, односно правног оквира за који ћемо се везати и држати да бисмо стварали нека своја права.

Маја Ристић: Закон је главно тежиште за било коју врсту да кажемо покретања онога што ми желимо да се деси. Свакако нацрт Закона о родној равноправности је изузетно битно питање и верујем да ће бити усвојен с обзиром да су и наше посланице неко ко инсистира на пропагирању родне равноправности. Верујем да ће тај закон добити своју афирмацију и оног тренутка када закон буде усвојен чињеница је да ће тај закон важити за све и бити применљив.

Која би била порука женама које се боре за своје место у друштву?

Маја Ристић: Главна порука би била да је борба нешто што изузетно може да мотивише. Битно је имати циљ. Ако имате циљ лако је до њега стићи, не треба одустајати, само ићи ка циљу. После остварења циља не теба се вратити назад, већ себи поставити нови циљ и увек ићи напред корак по корак и све ће бити онако баш како треба да буде.

Зорица Јовић: Жене ништа мање нису ни паметне, ни способне, ни упорне у односу на мушкарце. Успех не боли, једноставно уколико желимо да нешто остваримо уз труд и рад ћемо остварити. Порука је да жене буду активније на свим нивоима и да ће имати подршку и што се тиче нас, као дела жена које су већ укључене на политичкој сцени, а из Српске напредне странке у целини. Неопходно је само да жене буду активније.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: