Србија не заборавља

Неговање пријатељских односа са савезничким народима и војскама једна је од традиционалних вредности нашег народа. Тако је у славу енглеско – српског пријатељства 2001. године на простору испред Дома здравља у Врању откривен модеран, леп споменик.

Аутор споменика је Станимир Павловић, академски вајар, који се потрудио да се на овом обележју нађу симболи државности две земље и лик жене лекара, искреног српског пријатеља из Шкотске.

На бакарној плочи у средини споменика, гледано из правца улице Боре Станковића, на левој половини плоче је лик жене лекара, Изабел Емсли Хатон, као и текст на енглеском. На десној половини плоче исписан је исти текст, али на српском :

“У спомен Изабел Емсли Хатон, искреног пријатеља Срба лекара и сестара болнице жена Шкотске, које су лечиле српске војнике, рањенике и грађане Врања, 1918.-1919. године. Грађани Врања, 21. 12. 2001.“

У постаменту споменика на српском језику стоји “Србија не заборавља“.

На страни споменика која је окренута према згради Дома здравља стоји :

“У спомен британских лекара, жена и сестара које су лечиле и неговале српске рањене и болесне војнике за време Првог светског рата у Србији, на Солунском фронту, Русији и Врању 1918.-1919. године.“

Грађани Врања, 21. 12. 2001.

На левој половини плоче текст је исписан на енглеском, а на десној половини плоче на српском језику. У постаменту споменика на истој страни на енглеском језику исписано је :

“SERBIA DOES NOT FORGET“

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: