Црква Свете Петке мученице

Црква посвећена Светој Петки мученици налази се у горњем делу града, у непосредној близини чувеног Белог моста, поред Врањске реке. Поуздано се не зна, али према неким записима црква је у 12. или 13. веку подигнута на темељима старе цркве из шестог века, о чему сведоче остаци зидина.

По предању, сав камен који је остао након обуставе изградње џамије пребачен је  у турско купатило, Амам, због веровања да је чудотворан и да ће тако и вода  у купатилу постати лековита.

Црква Свете Петке мученице у Врању је веома малих димензија. Међутим, првобитна црква била је знатно већа о чему сведоче остаци темеља, који се налазе свуда око оградног зида данашње светиње.  Неки извори кажу да је у једном периоду ова светиња била саборни храм и да су је посећивали људи не само из ових крајева већ и са подручја Косова, верујући у њену исцелитељску моћ. И то није случајно јер је, каже предање, у некадашњој цркви, сада дворишту, сахрањен светитељ који је имао исцелитељску моћ.

Црква Свете Петке  Мученице постављена је као и све православне светиње  у правцу исток – запад, са улазним вратима на западном зиду. Осим  на западном и на јужном зиду цркве постоје врата, која се користе само на дан храмовне славе, 8. августа, када у цркву дође више хиљада верника.

Иако веома мала, црква има и олтарски простор, који је од централног дела, наоса, одвојен царским дверима. Класичан иконостас не постоји, иако је велики број икона на зидовима црквице. Унутрашњост осветљавају два  прозора. Један се налази  на зиду у простору наоса, а други у олтару. Велики број предмета и икона поклони су верника који долазе да се поклоне Светој Петки, верујући у њену исцелитељску моћ.

У овој светињи сваког четвртка у вечерњим сатима чита се акатист Пресвете Богородице, а света литургија служи се сваког петка. Након службе увек се освећује водица која се дели присутном народу. Да је црква жива сведочи и податак да су недавно, први пут у новијој историји  овде обављена и два венчања.

Захваљујући верницима, претходних година много је уложено у материјалну и духовну обнову ове светиње. Нови звоник подигнут је 2008. године  захваљујући колективу врањског “Заваривача“. Звоно,  икона Свете Петке и многе богослужбене књиге  поклон су Врањанке Љубице Игњатовић која, иако годинама живи у Београду, редовно походи ову светињу.

Крстата  џамија, односно црква Свете Петке Мученице под окриљем је Завода за заштиту споменика културе. Најпосећенија је на велики петак и на дан храмовне славе.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: