Центар за развој локалних услуга социјалне заштите

Центар за развој локалних услуга социјалне заштите основан је 2008. године са циљем пружања услуга из области социјалне заштите, у складу са проценом да је све више људи којима је овакав вид заштите потребан. О функционисању Центра за развој локалних услуга социјалне заштите разговарали смо са Дејаном Богдановић директорком Центра за развој локалних услуга социјалне заштите и Станиславом Јаковчевски специјалним педагогом дефектологом, запосленом у Центру.

Директорку Богдановић питали смо које све услуге пружа Центар за развој локалних услуга социјалне заштите?

Тренутно у Центру функционише Прихватилиште за одрасла и стара лица, Дневни боравак за децу са сметњама у развоју и Сигурна кућа. Раније смо имали и Прихватилиште за децу али због врло строгих критеријума око лиценцирања, једноставно нисмо имали кадрове да би задржали ту врсту услуге, тим пре што кроз Прихватилиште за децу у току године и није пролазило много деце, можда десетак у току године, па није могло ни економски ни финансијски да се оправда постојање такве услуге бар за сада, али је могуће да се поново отвори.

Сигурна кућа је под ингеренцијом Центра, каква је тренутно ситуација, да ли имате довољно капацитета?

Капацитет је 10 жена. Сигурна кућа задовољава све основне критеријуме које та кућа треба да има. Летос смо имали конкурс који је расписало Министарство грађевинарства и тицао се неких ситних грађевинских радова у оквиру Сигурних кућа по Србији за које није потребна грађевинска дозвола. Ми смо проценили да средимо неке делове у корист безбедности и успели смо да поново окречимо зграду. То смо све урадили захваљујући сарадњи са невладиним сектором јер су из Министарства тражили да се преко невладиних организација то и реализује. Из Министарства су били, задовољни су оним што смо урадили и најавили су да ће до краја године доделити Сигурним кућама по један компјутер, а да ће наредне године бити расписан конкурс где ће бити опредељено много више пара. Можда би могли да направимо један кутак за децу који недостаје Сигурној кући.

У склопу Центра функционише Маштоленд – Дневни боравак за децу са сметњама у развоју, Станислава Јаковчевски која директно ради са децом у боравку упитана да појасни у чему се састоји рад са децом каже:

У оквиру Дневног боравка борави 15 деце са сметњама у развоју, они су различитог узраста, различитог степена ометености, нека деца су обухваћена и образовним системом, нека су завршила школу па долазе сада код нас. У оквиру Дневног боравка они бораве у току преподнева, довозимо их нашим превозним средством, код нас добијају један оброк, имају потребну медицинску помоћ и негу. Оно на шта ми стављамо акценат и посебно обраћамо пажњу је да се прво њихови капацитети и способности обухвате. Имају креативне радионице које би заокупиле њихово интересовање, имамо физичку салу где се деца опуштају и раде неке физичке вежбе. На шта посебно обраћамо пажњу је њихова социјализација, њихово осамостаљивање, основне неке хигијенске навике које можда неки имају донекле развијене неки немају, да ето то неко време које они проводе са нама буде испуњено и корисно за њих.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: