Сумирање утисака и планови за наредну годину компаније Јумко

О пословању предузећа Јумко, о реорганизацији, о приватизацији државних фирми, али и о плановима компаније за предстојећу 2018. годину разговарали смо са директором, Браниславом Трајковићем.

Премијерка Ана Брнабић је посетила Врање и отворила нови погон компаније Јумко, балистику, који ће производити заштитну балистичку опрему за потребе војске и полиције. Инвестиција је вредна пола милиона евра и запослиће се још 150 радника, 50 ове године и још 150 наредне. Објасните нам детаљније шта производи погон балистике и колики је значај посете премијерке и министра вашој фирми.

Имали смо посету високе делегације и била нам је част и задовољство да премијерка присуствује отварању новог погона у Јумку. Врло брзо након тога посетио нас је и министар одбране. Они су посетили Јумко и видели су чиме се Јумко бави. Новоотворени програм балистике производи заштитну балистичку опрему, а ми смо уложили доста средстава у сређивање тог погона и пуштање у рад, неких пола милиона евра је инвестирано у тај погон. Ту је тренутно 50 упошљених радника и у следећој години, у зависности од обима посла, упослићемо нову радну снагу. Од балистичке опреме за потребе војске и полиције, овај погон производи панцире, прслуке, плоче, ранчеве, торбице. Ми нисмо имали машине за тешку конфекцију, па смо инвестирали куповину линије машина за ову врсту конфекције, тако да радници који су имали искуство са шивењем нису имали проблема са креирањем једног борбеног прслука или носача балистичке плоче. Наши радници су веома вредни и врло брзо су се адаптирали, а упослили смо и машинске инжењере који су се на својим факултетима са овом причом сусретали и у теорији.

У каквој је финансијској ситуацији данас Јумко и да ли и према коме има дуговања?

Јумко последње три године бележи приметан раст производње. Ове године ћемо имати неких 20 процената реализације више него претходне године и фирма је финансијски стабилна, немамо проблема. Ми обавезе и потраживања имамо јер је процес производње као један живи организам, и некада се плати аванс када добијете купца, или се то исплати после испоруке, што зависи од уговора испоруке робе. Ми сада већ знамо да ћемо следеће године имати попуњену целу годину, што је велики успех за нас, а волели бисмо да ускоро имамо попуњене и 2 – 3 године унапред. Што се тиче дуговања, са градом имамо изузетну сарадњу, организујемо састанке једанпут месечно, договарамо активности преко којих можемо да помажемо једни другима. Уз помоћ унапред припремљеног плана реализације, дефинисано је како ће се обавезе пребијати, тако да та наша сарадња иде узлазном путањом.

Који су планови компаније Јумко за наредну годину и шта је оно што бисте у њој желели да остварите у свом пословању?

План је за следећу годину да добар део машинског парка обновимо, да инвестирамо у енергетску ефикасност и већ смо кренули са том причом, кренућемо са котларницом у доради и неким машинама у балистици. Следеће године на Јумко ће бити поносни град Врање, држава и радници, јер су промене уочљиве већ сада. Доста смо инвестирали у производне погоне, али ће и следећа година бити година улагања, аутоматизације и осавремењивања машина, обезбедићемо бољи стандард радницима. Надам се да ћемо се видети следеће године да разговарацемо о томе шта смо урадили и како смо пословали.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: