Бахтали Василица

На Тргу слободе у Горњој Чаршији у Врању уз грејану ракију и трубачки оркестар “Бакијa Бакић“ под управом Екрема Мамутовића, почело је обележавање једног од највећих ромских празника, Дан светог Василија.

У Горњој чаршији се традиционално на овај празник окупља велики број припадника Ромске националности који ће ове године Василицу славити пет дана. Прослави су у суботу увече присуствовали и представници локалне самоуправе, заменик градоначелника Ненад Антић и помоћник градоначелника Саша Пешић.

– Ово је један од најзначајних празника код Рома који је посебан народ са душом. То су људи који воле живот и музику и мој велики број пријатеља је Ромске националности. Увек се радо одазовем позиву да будем њихов гост – рекао је Ненад Антић, заменик градоначелника.

Стојче Каримановић председник Удружења Рома „Бело јагње“ каже да Василицу обележава свака ромска кућа у складу са својим могућностима.

– Овај празник је значајан за Роме. Један од најважнијих обичаја је да се на овај дан на трпези нађе печена гуска или ћурка и баклава. Домаћице су задужене да спремају у кући, а да домаћини све обезбеде за кућу – рекао је за ТВ Врањска плус Каримановић.

Василица се код Рома не слави као некад, каже потпредседник Удружења Рома „Бело јагње“ Иван Алијевић.

– Несташица је учинила своје па се Василица обележава скромније него ранијих година. Али без обзира на све, традиција се не прекида – рекао је Алијевић.

Прослава овог празника се наставља у недељу 14. јануара наступом бенда “Бујановачке звезде“. Како је планирано програмом обележавања, у сали Омладинског културног центра у Врању бираће се и највеселије друштво вечери.

У понедељак 15. јануара наступиће оркестар „Млади таленти“ из Бујановца и бираће се најлепши пар, док је уторак 16. јануар резервисан за традиционални бал Рома и наступ бенда „Инфузија“. Избор за мис биће организован у селу Павловац у среду 17. јануара.

Организатори су Град Врање, Туристичка организација и ромска удружења.

 

Подели: