Хитна седница Савета за националну безбедност након убиства Оливера Ивановића

Лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливер Ивановић подлегао је повредама након што је на њега јутрос пуцано у Косовској Митровици. Ивановић је погођен са пет метака у груди, а на њега  је пуцано из аутомобила у покрету, рекао је тужилац, а пронађен је и запаљен аутомобил „опел астра“ који су наводно користили нападачи.  У Председништву је одржана хитна седница Савета за националну безбедност након које се председник Србије Александар Вучић обратио представницима медија.

На Оливера Ивановића, док је улазио у просторије своје странке, непознати нападачи испалили су више метака. Довезен је у болницу у бесвесном стању, лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама.

Шеф полицијске оперативе за север Косова Жељко Бојић потврдио је да су на лицу места пронађени одређени докази који ће се користити у даљем току истраге. Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре навео да је на седници Савета за националну безбедност договорено да се упути писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Србије учествују у истрази.

Тужилаштво за организовани криминал покренуће предистражни поступак и доставити захтеве осталим надлежним органима, МУП-у, БИА и другим, рекао је председник. Вучић је  истакао  да не жели да говори о томе коме би могло да одговара убиство Оливера Ивановића.

Александар Вучић је, како је рекао, без обзира на политичке разлике, упутио саучешће породици Ивановић и Србима на КиМ.

Вучић је додао да су злочинци оставили трагове, и да је то разлог што Србија тражи активно учешће и проналажење починилаца.   На претње појединаца да ће Албанци доћи до Ниша председник Србије Александар Вучић је рекао да „могу доћи на кафу, да виде леп град у коме је отворено много фабрика, али, другачије неће моћи“.

Ивановићево убиство изазвало је бројне реакције и осуде  домаћих и иностраних званичника, а делегација Београда напустила је дијалог у Бриселу. Оливер Ивановић ће највероватније бити сахрањен у Београду, на захтев чланова породице, сазнаје Танјуг из извора блиских породици, а преноси РТС.

Подели: