Појачана контрола саобраћајне полиције

Министарство унутрашњих послова саопштило је да ће припадници саобраћајне полиције данас спровести појачану контролу учесника у саобраћају, у оквиру акције појачане контроле коришћења сигурносних појасева на свим европским путевима.

Акција ће бити спроведена у 32 европске државе (28 држава чланица ЕУ, Швајцарска, Норвешка, Србија и Грузија) које сарађују у оквиру међународне организације ТИСПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе). Такође, контрола саобраћајне полиције биће усмерена и на откривање прекршаја непрописног коришћења телефона од стране возача у току вожње.

Резултати најновијих истраживања, које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја, указују на то да проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Србији износи 76 одсто, а на задњим 12 одсто. Истовремено, приближно шест одсто возача у Србији користи мобилни телефон за време вожње.

У току 2017. године, више од 60 одсто погинулих возача, односно путника у Србији, нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. Према публикацији коју је објавила Светска здравствена организација, правилно коришћење сигурносног појаса смањује ризик од смртног страдања у саобраћајној незгоди за више од 60 одсто.

 

Share.