МИХАЈЛОВИЋЕВА И АНЂУШЕВ: Србија и Македонија граде заједнички гранични прелаз

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са замеником председника Владе Македоније Кочом Анђушевим о завршетку друмског Коридора 10 кроз Србију и Македонију и изградњи заједничког граничног прелаза Прешево-Табановце, стоји на званичном сајту овог министарства.

Михајловићева је рекла да ће, као што ће Македонија до летње сезоне завршити ауто-пут од српске до грчке границе, и Србија ускоро имати изграђен ауто-пут кроз Грделичку клисуру.

“Имаћемо до туристичке сезоне ауто-пут кроз Грделичку клисуру, делом у пуном профилу, делом у полупрофилу, а на нама је да видимо да ли ћемо га тако пустити у саобраћај или ћемо сачекати још неколико месеци да буде цела траса завршена у пуном профилу ауто-пута”, рекла је Михајловићева новинарима после састанка у Влади Србије, којем је присуствовао и министар за транспорт и везе Македоније Горан Сугарески.

На састанку је договорено да се убрзају припреме за изградњу заједничког граничног прелаза Прешево-Табановце, који је значајан јер ће омогућити да се све граничне и царинске процедуре обављају само у једној станици, Табановце, чиме ће се скратити време задржавања теретних и путничких возова.

“Договорили смо се да убрзамо овај пројекат, који подржава и Европска унија, и да почнемо што пре, ако је могуће већ у 2019, да градимо заједнички гранични прелаз, будући да се већ завршава комплетна пројектно-техничка документација”, рекла је потпредседница Владе Србије. Заменик председника Владе Македоније Кочо Анђушев рекао је да је формирање јединственог граничног прелаза у станици Табановце у интересу обе земље и њених грађана, те да је на састанку разговарано и о потенцијалном заједничком финансирању, као и о могућности да радови почну већ у 2019. години.

Подели: