Дан сећања на жене жртве насиља

У Србији се ове године први пут обележава 18. мај, Дан сећања на жене жртве насиља. Овај датум је прошле године установила Влада Републике Србије, на иницијативу Мреже жена против насиља, у знак сећања на седам жена које су убијене у породично – партнерском насиљу током само три дана, 16. 17. и 18. маја 2015. године.

Жене у Србији у највећем броју случајева убијају њихови партнери или бивши партнери и то употребом ножа, дављењем или ватреним оружјем, а најопасније место за жену и даље представља дом у којем живи. Највећи број убијених жена у Србији током 2018. године је било старости изнад 55 година. Од 1. јануара до 8. маја ове године убијено је 20 жена. Три кључна фактора ризика за убиство жене су: љубомора насилника, одлука жене о напуштању насилника и присуство ватреног оружја. Ови фактори повећавају ризик од убиства жене чак девет пута.

У 10 од 26 случајева фемицида у 2017. години, полиција, тужилаштво и Центри за социјални рад су имали информације о насиљу које је вршено над женом али ипак, није учињено довољно да убиства буду спречена.

Професионалци у институцијама треба да се руководе постојећим законима против насиља и правилима службе, а не личним уверењима и предрасудама како би број жртава фемицида и жена које трпе насиље био смањен. Политика о спречавању и заштити жена од насиља мора да буде недвосмислена и доследна, а све расположиве законске могућности морају бити примењиване.

Поводом 18. маја, Дана сећања на жене жртве насиља, на Тргу републике у Београду ће од 12 до 18 часова бити постављена инсталација која указује на то да када не реагују институције, реагује злочинац.

Share.