Дан сећања на жене жртве насиља

У Србији се ове године први пут обележава 18. мај, Дан сећања на жене жртве насиља. Овај датум је прошле године установила Влада Републике Србије, на иницијативу Мреже жена против насиља, у знак сећања на седам жена које су убијене у породично – партнерском насиљу током само три дана, 16. 17. и 18. маја 2015. године.

Жене у Србији у највећем броју случајева убијају њихови партнери или бивши партнери и то употребом ножа, дављењем или ватреним оружјем, а најопасније место за жену и даље представља дом у којем живи. Највећи број убијених жена у Србији током 2018. године је било старости изнад 55 година. Од 1. јануара до 8. маја ове године убијено је 20 жена. Три кључна фактора ризика за убиство жене су: љубомора насилника, одлука жене о напуштању насилника и присуство ватреног оружја. Ови фактори повећавају ризик од убиства жене чак девет пута.

У 10 од 26 случајева фемицида у 2017. години, полиција, тужилаштво и Центри за социјални рад су имали информације о насиљу које је вршено над женом али ипак, није учињено довољно да убиства буду спречена.

Професионалци у институцијама треба да се руководе постојећим законима против насиља и правилима службе, а не личним уверењима и предрасудама како би број жртава фемицида и жена које трпе насиље био смањен. Политика о спречавању и заштити жена од насиља мора да буде недвосмислена и доследна, а све расположиве законске могућности морају бити примењиване.

Поводом 18. маја, Дана сећања на жене жртве насиља, на Тргу републике у Београду ће од 12 до 18 часова бити постављена инсталација која указује на то да када не реагују институције, реагује злочинац.

Share.

Mobile application powered by Make me Droid, the online Android/IOS app builder.