Обележена 101. годишњица Ристовачког страдања

Парастосом и полагањем венаца и цвећа на Споменик палим ратницима од 1912. до 1918. године у Ристовцу обележена је 101. годишњица Ристовачког страдања, којој је у име града присуствовао др Дејан Тричковић председник Скупштине са сарадницима.

– Данас се са дужним пијететом сећамо трагичне погибије мештана Ристовца. По броју страдалих, ристовачка и ушевачка трагедија – у време Великог рата, била су два највећа стратишта у Врању и околини. Данас, када обележавамо 101. годишњицу напада на становнике Ристовца, не заборавимо да је наша морална дужност и обавеза да док постојимо, нашим прецима, који су се несебично борили за стабилан живот будућих поколења, одајемо дужну захвалност. Сетимо се и да су њихове борбе завештање прошлости, да данас и ми доприносимо сигурној будућности нашег народа, али овај пут мудрим преговорима и вештом дипломатијом. Не заборавимо да будемо поносни на наше хероје, не заборавимо јуначке подвиге бројно тако малог народа, вредне сваког дивљења и поштовања – рекао је Тричковић.

Присутнима се обратила Весна Ђорић, председница Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године, која је истакла значај сећања на велике жртве српског народа које се никада не смеју заборавити.

На споменик цвеће и венце положиле су делегације града Врања, Удружења потомака, СУБНОР-а, војске, председник МЗ Ристовац са сарадницима и мештани. У програму су наступили ученици ОШ „1.Мај” из Ристовца.

Share.