Бољи услови за рад – боље образовање за ученике ОШ „Свети Сава“ у Владичном Хану

Симболичним пресецањем врпце од стране ученика Oсновне школе „Свети Сава“ у Владичином Хану, свечано је отворено ново игралиште са теренима за одбојку, кошарку и фудбал. Том приликом одигране су и прве утакмице.

Свечаност је увеличао школски хор, а присутни су били представници локалног руководства, директори основних и средњих школа, многобројни ученици и пријатељи.

Председник општине Владичин Хан, Горан Младеновић, похвалио је, између осталог, изванредне резултате које ученици ове школе постижу на свим нивоима такмичења.

-Када смо отварали Спортску халу, тада смо обећали да ћемо решити, реконструисати, адаптирати, асфалтирати игралиште у Основној школи “Свети Сава”. Пуно ми је срце данас, али ми је жао што ово нисмо урaдили раније. Једноставно, нисмо имали могућности, снаге и начина. Сада полако решавамо проблем један за другим – рекао је Младеновић.

Директор ОШ „Свети Сава“, Драган Димитријевић, рекао је да се од оснивања школе свакодневно улаже труд да се обезбеде бољи услови за рад и учење у овој образовно-васпитној установи, на чему раде сви, и ђаци и запослени.

-Решили смо горући проблем. Морам да похвалим прво локалну самоуправу и председника општине јер су нам изашли у сусрет и обезбедили новчана средства да завршимо реконструкцију фискултурних игралишта. Комплетно уређење омогућено је из локалне самоуправе, и то неких 2,8 милиона динара – изјавио је Димитријевић.

Он је нагласио да школа прати научно-технолошка достигнућа, нуди квалитетан програм, негује правичност, атмосферу толеранције и конструктивне комуникације, која је у стању да одговори потребама времена у коме живимо и радимо.

-Мисија наше школе је да образујемо и васпитавамо ученике, подстичемо интелектуални, емотивни и социјални развој ученика како кроз савремену редовну наставу тако и кроз ваннаставне активности. Посебан акценат стављамо на професионални развој наставног кадра, осавремењивање наставног процеса и повећање постигнућа ученика. Испред школе стоји циљ да можемо још више, јаче и боље и то су наши оријентири за будућност – истакао је Димитријевић.

Основна школа „Свети Сава“ почела је са радом 1995. године и има централну школу у Владичином Хану у којој ученици похађају наставу од  првог до осмог разреда, као и четири издвојена одељења у Житорађу, Прекодолцу, Полому и Кржинцу у којима ученици похађају наставу од првог до четвртог разреда.

У централној школи и издвојеним одељењима ученици похађају и предшколски припремни програм. У школи има 618 ученика, а међу њима је велики број ученика бугарске  и ромске националности.

Централна школа има 16 учионица, кабинет за наставу информатике и музичке културе. Октобра 2016. године школа је добила нову фискултурну салу, а неколико месеци раније и летњу учионицу.

Велики број ученика и наставника ове школе остварује изузетне резултате. У прошлој школској години забележили су 27 републичких учешћа на различитим такмичењима и од тога освојена два прва, два друга и три трећа места.

У овој години на такмичењу Националне еколошке олимпијаде, пет ученика освојили су две златне, сребрну и две бронзане медаље, предвођени наставницом Лидијом Ташић.

На такмичењу солистичких група у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, професор музике Милан Симоновић је са две групе освојио два прва републичка места.

На републичким такмичењима у овој години учествовало је још седам ученика.

Изузетне резултате постигла је и ученица Теодора Илић са професорицом српског језика и књижевности Оливером Костић.  Теодора је освојила до сада више од 30 републичких и међународних признања за изузетно књижевно стваралаштво.

Пројекат „Пробуди свој град“ реализује се под покровитељством општине Владичин Хан.

Share.