Како помоћи животињама при високим температурама?

Борба са високим температурама у летњим месецима не представља проблем само људима, већ и животињама које као жива бића и те како осећају временске осцилације. Често им је теже него људима због длаке која прекрива већи део њиховог тела. Сунчаница, опекотине, мождани удар и дехидратација само су неке од опасности које их вребају. Међутим, постоји начин да их за овај период припремимо, као и да им помогнемо.

Топлоту у току летњих месеци најлакше подносе пси и мачке кратке, а најтеже дуге длаке. Високе температуре код животиња лако могу да изазову топлотни удар. Како би се ово спречило, стручњаци сматрају да је неопходно избегавати шетњу између 12 и 16 часова, јер врућ асфалт може да доведе до спаљивања и оштећења шапица. Ризично је и остављати их у аутомобилу, чак и ако су прозори отворени, јер ту температура може нарасти за чак 19 степени у року од 7 минута.

Што се тиче расхлађивања, неопходно је да власник када препозна симптоме можданог удара или дехидратације реагује одмах и што пре склони свог кућног љубимца у неку тамнију просторију и по могућству укључи клима уређај како би се он што пре стабилизовао. Потребно је да се охладе не само изнутра, већ и споља, тако да ће им купање снизити телесну температуру.

Неке врсте кућних љубимаца захтевају фризирање. Препорука је да се пси четкају али не и шишају до коже, јер слојеви длаке љубимца штите од прегрејавања и опекотина од сунца. Препоручује се исхрана у мањим количинама, оброци треба да буду или раније ујутру или касније увече када су температуре ниже.

Високе температуре представљају изазов и за фармске животиње. Топлотни стрес може довести до смањења перформанси и ефикасности животиња. Смањена производња млека и повећани ризик од обољења код крава музара добар су пример овог проблема. Обезбеђивање хладовине, добро проветравање и снабдевање водом су три најважније компоненте за помоћ животињама у овим условима.

Share.