Светски дан добровoљних давалаца крви

Поводом обележавања 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви, Црвени крст Врање и Град организовали су свечано уручење знакова признања-плакета најбољим појединцима и колективима за постигнуте резултате у области добровољног давалаштва крви у 2017. години. Председник Скупштине града др Дејан Тричковић, у име градског руководства захвалио се свим даваоцима крви и истакао важност ове племените акције.

-Данашњи датум треба да нас подсети да је врло битно да будемо друштвено одговорни појединци, свесни правих вредности. Добровољним давањем крви показујете не само солидарност, несебичност и добродушност, ви овим показујете људскост – ону највреднију особину једног човека. На овај начин многима сте вера у боље сутра и нова нада за победу у најтежим животним биткама – истакао је Тричковић.

Даваоцима крви захвалио се и др Душан Јовановић, начелник Службе за трансфузију крви Врање, истичући да је добровољно давање крви пример велике хуманости и начин пружања помоћи онима којима је најпотребнија.

Секретар Црвеног крста Врање, Томислав Стефановић рекао је да је у току 2017. године на подручју града Врања на 43 теренске акције и свакодневним давањем крви у Служби за трансфузију крви Здравственог центра Врање прикупљено 3.401 јединица крви, односно 4,07% у односу на укупан број становника нашег града, са индексом остварења од 100, 54%.

-Постигнути резултати далеко надмашују остварење на нивоу Републике Србије и Пчињског округа и сврставају наш град у сам врх локалних самоуправа по броју прикупљених јединица крви у односу на број становника – додао је Стефановић.

Након тога уручене су плакете даваоцима крви рекордерима за 75 и 50 пута дату крв и плакете „Широко срце“ Црвеног крста Србије Гимназији ,,Бора Станковић“, Удружењу грађана ,,Бајкери“, ОШ ,,1.Мај“ из Вртогоша, АД ,,Симпо“ и Електродистрибуцији Врање.

Подели: