Видовдан у срцима Ханчана – у славу и част предака

Поводом обележавања Видовдана, славе општине Владичин Хан, у Храму Светог кнеза Лазара обављена је света литургија коју је служио Епископ врањски господин Пахомије са локалним свештенством. Због временских неприлика, ту је обављено и резање славског колача, док традиционалних литија није било.

Кум овогодишње славе је Саша Стаменковић из Полицијске испоставе Владичин Хан Полицијске управе у Врању, а кумство за наредну годину преузела је директорица здравствене установе Дом здравља Владичин Хан, Кристина Петровић.

– Прошле године се родила идеја да ми као представници органа реда будемо домаћини славе и носиоци овогодишњих активности. У заједници са Црквеном општином, преузели смо обавезу спремања жита и славског колача, а прихватили смо и да будемо барјактари на челу колоне на литијама. Желели смо да се на овај начин приближимо грађанима, а надамо се да у наредном периоду нећемо имати толико посла колико смо имали у претходном – рекао је Стаменковић.

 

 

 

На свечаности која је била организована на реновираном градском базену Спортског центра „Куњак“, додељене су награде и признања најбољим ученицима и појединцима са територије ове општине. Том приликом отворена је и овогодишња купалишна сезона. Уместо игара на води које су биле предвиђене програмом, реконструисана је витешка игра из 14. века. Награде и признања уручио je председник општине Владичин Хан, Горан Младеновић.

-Ово мало парче свете земље битно је свима, Американцима, Енглезима, Немцима, Русима, Кинезима. Ми се никада нисмо либили да изговоримо најскупљу реч у српском речнику, Видовдан, која ће заувек у нашим срцима чувати славу наших предака и бранити част и образ наших потомака- истакао је Младеновић.

За ђаке генерације проглашени су Маја Евтимов из Гимназије „Јован Скерлић“, Анастасија Аврамовић из Техничке школе, Десимир Ранђеловић из  ОШ „Свети Сава“, Анђела Мирчић из ОШ „Бранко Радичевић“, Јована Милошевић из ОШ „Вук Караџић“ из Стубла и Алекса Младеновић из ОШ „Војвода Радовић Путник“ из Џепа. Од наставника награђени су Душанка Станковић, Анита Стојановић, Млађан Младеновић, Лидија Ташић, Оливера Костић, Милан Симоновић и Радмила Крстић.

Присутни на свечаности били су заменик председника општине Владичин Хан Владимир Костић, председница Скупштине општине Данијела Поповић и њен заменик Мирослав Ђорђевић, затим председници и представници општина Пчињског и Јабланичког округа, градоначелници Врања и Лесковца, др Слободан Миленковић и др Горан Цветановић, представници институција и “Коридора Србије”.

Културно уметнички програм приредили су КУД „Бранислав Нушић“ и хор ОШ „Свети Сава“.

У оквиру обележавања „Видовданских дана“, у Владичином Хану је у Скупштинској сали општине организована и свечаност уручења значки и захвалница отаџбине војницима који су добровољно служили војни рок са оружјем у периоду од 2011. до 2015. године.

Уручење значки и захвалница извршили су пуковник Ненад Марковић, начелник Регионалног центра министарства одбране из Ниша и Бранислав Тошић, помоћник председника општине Владичин Хан за ресор пољопривреде.

-Служити војни рок у време када Србија бије можда и најзначајније битке у својој историји није ни мало лако. Стекли сте сертификат који вам нуди могућност запослења у Министарству одбране и Војсци Србије. Сигуран сам да ћете пратити конкурсе и да ћете се одазвати на њих. Стекли сте право, али и обавезу и дужност, да служите у резервном саставу, да будете припадници система одбране и других снага безбедности – поручио је војницима пуковник Ненад Марковић.

– Захваљујем вам се на вашој ревности према отаџбини, на томе што сте одслужили војни рок и тим потезом показали да сте часни људи и да бринете о нашој држави. Онима од вас који за сада не раде желим да се што пре запосле и наставе да помажу Републици Србији – рекао је Тошић.

Свечаности је присуствовао и пуковник Слободан Стопа, командант 4. бригаде Копнене војске Србије. Том приликом уручено је 58 одликовања војницима са територије општине Владичин Хан, од којих су четири припаднице женског пола. Организатор свечаности је Министарство одбране.

Играма из Владичиног Хана, Влашким и играма из Обреновца почео је концерт Културно уметничког друштва „Бранислав Нушић“ поводом обележавања јубилеја, 35 година непрекидног рада и 90 година од појаве фолклора у овој општини.

Пред пуним трибинама Спортске хале у Владичином Хану, фолклористи су се представили са девет кореографија из различитих крајева Србије. Ту су биле генерације 80-их и 90-их, али и оних који су рођени након 2000. године, сви чланови, од омладинаца па до ветерана, који су раније играли или тренутно похађају фолклор.

Уметнички руководилац Културно уметничког друштва „Бранислав Нушић“ Ненад Јаковљевић, уручио је захвалнице председнику општине Владичин Хан, Горану Младеновићу, директорици Центра културе, Оливери Китановић и породици Иванов која је у фолклорној причи генерацијски.

-Веома се поносим, јер 35 година није мало. Ово није само јубилеј фолклора, већ и мој, лични јубилеј. И ја сам те 1983. године кренуо са радом, заједно смо учили, вежбали. Цењени смо не само у земљи, већ и широм Европе. Гостовали смо у свим земљама у окружењу, затим у Француској, Италији, Шпанији, Шведској, Пољској, Чешкој… Много је награда и признања са наступа, како домаћих тако и иностараних, али мени су најдража она од општине Владичин Хан, као сада „Видовданско признање“ или некада, у оној Југославији, „Осмосептембарско“, као и награда наше публике – изјавио је кореограф Ненад Јаковљевић.

Непосредно пре концерта, додељене су захвалнице и признања друштвима из Србије и иностранства као и спонзорима за дугогодишњу успешну сарадњу.

Аматерски фолклор се у Владичином Хану појавио 30-их година прошлог века, када су у Соколском друштву формиране драмска, гимнастичарска, фудбалска и фолклорна секција.

 

 

 

На предтакмичењу трубачких оркестара „Ој Мораво“ за учешће на 58. Драгачевском сабору трубача у Гучи, на Спортском центру “Куњак” у Владичином Хану представио се 21 оркестар: три у категорији пионира, четири у категорији омладинаца и 14 у категорији сениора.

Одлуку о томе ко је најбољи донео је трочлани стручни жири: Верица Славковић, професор музике, Владица Васић, професор трубе и Бобан Марковић, мајстор трубе из Владичиног Хана и почасни грађанин Гуче, који је био и председник жирија.

Првом трубом жирија проглашен је Милан Мића Петровић из Владичиног Хана.

У категорији сениора, титула најбољег оркестра припала је „Братас бенду“ и Милету Новковићу, а првом трубом публике проглашен је Бојан Ристић, обојица из Владичиног Хана. За најизворније музицирање и најбоље изведену песму изабран је Стојан Крстић из Лепенице.

У категорији омладинаца, најбољи је оркестар Михајла Стошића из Предејана, а прва труба Александра Илића из Стубла.

У категорији пионира, најбољи је оркестар Милана Анђелковића из Лепенице, а прва труба Александра Ристића из Владичиног Хана.

Организатор манифестације је Центар за културне делатности, туризам и библиотекарство, а генерални покровитељ општина Владичин Хан.

Ове године 58. Драгачевски сабор трубача у Гучи, биће организован од 9. до 12. августа, а финално такмичење најбоље пласираних оркестара из предтакмичарских центара биће одржано у суботу 11. августа са почетком од 20 сати.

 

 

 

Пројекат „Пробуди свој град“ реализује се под покровитељством општине Владичин Хан

Share.