Роде страдају на далеководима

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је да су у суботу 11. августа у близини Футога пронашли пет мртвих белих рода. Према подацима прикупљеним на терену орнитолози сматрају да су роде угинуле од струјног удара. Роде страдале на електричним водовима последњих дана пронађене су и у Вршцу, Алибунару, Елемиру, Миријеву, Засавици и Параћину.

-Беле роде су омиљене птице, добро познате свима. Њихово страдање увек изазове велику пажњу и негодовање грађана. Поред две роде које су упуцане код Ниша и Мачванске Митровице током ове године, сада се сусрећемо са мртвих родама које су очигледно страдале од струјног удара, стручно названог електрокуција. Електрокуција је широм света препозната као изузетно опасан узрок страдања дивљих птица, а поједине врсте су услед тога доведене на руб опстанка. Плашимо се да ће велики број јединки, или чак читава селидбена јата рода страдати на свом путу кроз Србију ако се буду задржавали на средњенапонским далеководима којих има на десетина хиљада и који нису изоловани и безбедни за птице – рекао је Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
У претходних 15 година удружења за заштиту птица и природе поставила су више од 300 платформи за безбедно гнежђење белих рода на стубовима за пренос електричне енергије, углавном у Војводини. Међутим, то није довољно да се спрече повређивања и смртни исходи. Младе роде често се припремају за напорну сеобу вежбајући летачке вештине управо на далеководима где могу да настрадају.
-Сада је период интензивне сеобе птица и ми апелујемо на грађане и институције да нам пријаве сваки случај електрокуције рода и других птица како бисмо заједничким снагама мапирали стубове и тиме допринели да се што пре изолују и учине безбедним за живи свет- наводи се у саопштењу Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Share.