Google слави две деценије постојања

„Google“ је основан 27. септембра 1998. године и покренут у гаражи изнајмљеној у Менло Парку у северној Калифорнији. Назив је добио од изведенице речи Googol која означава број десет на стоти (јединица са 100 нула).

Компанија коју су пре тачно две деценије основали студенти Лари Пејџ и Сергеј Брин, у међувремену се развила у претраживач чије је име у свакодневном животу постало глагол!. Лари Пејџ и Сергеј Брин били су студенти Универзитета „Стенфорд“, недалеко од Силицијумске долине, када су почели да раде на стварању претраживача који ће бити другачији од свих дотадашњих.

Двојац је развио софтвер који је узео у обзир односе између интернет страница како би им то помогло да утврде њихово рангирање у резултатима претраге. Дотадашња техника претраживача темељила се само на сабирању кључних речи. Легенда која кружи Силицијумском долином каже да су Брин и Пејџ понудили компанију на продају за отприлике милион долара, али да купце нису нашли. „Гугл“ се касније преселио у своје седиште у Mauntin Vjuu  у Калифорнији, где се налази и данас.

Данас компанија нуди низ услуга, међу којима Maps, Gmail, интернет претраживач Chrome и оперативни систем Андроид за мобилне уређаје који је бесплатан за произвођаче паметних телефона или таблета.

Такође производи и паметне телефоне „Pixel“ и има друштвену мрежу „Google+“ која је конкуренција Facebook-u. Google је 2006. купио „You Tube“ за тада астрономских 1,65 милијарди долара, али се то показало мудрим потезом будући да се забава преселила на интернет.

Извор: РТС

Share.