Од почетка године у Врању нема жртава трговине људима

Меморандум о сарадњи на реализацији одрживог социјалног укључивања деце и омладине, жртава трговине људима, потенцијалних жртава трговине људима, жртава свих облика насиља и злостављања деце и омладине и потенцијалних жртава свих облика насиља и злостављања деце и омладине, потписан је данас у малој сали Градске управе града Врања. Значајан је податак да од почетка године на територији града нема идентификованих жртава трговине људима.

Поводом обележавања 30. јула – Светског дана борбе против трговине људима, Меморандум о сарадњи потписали су Данијела Милосављевић из Локалне мреже за превенцију и борбу против трговине људима града Врања, директорка Центра за социјални рад Драгана Арсић, директорка Центра за развој локалних услуга социјалне заштите Ивана Тасић, начелница Oдсека за дечју заштиту града Врања Маја Јовић, директор Позоришта „Бора Станковић“ Ненад Јовић, координатор Канцеларије за младе Лука Трајковић и секретар Црвеног крста Томислав Стефановић.

На шеталишту испред зграде локалне самоуправе, организована је подела флајера, лифлета и агитки. Волонтери Црвеног крста Врање спровели су упитнике о информисаности грађана са проблемом трговине људима, виктимизацији и стигматизацији кроз коју жртве пролазе.

У Србији су прошле године од 57 идентификованих жртава трговине људима, 24 биле малолетне, при чему девојчице чине 49 одсто тог броја. Укупно седморо деце било је сексуално експлоатисано, док су троје њих били жртве радне експлоатације. Принуду на брак је доживело шесторо деце, двоје су били жртве присилног просјачења.

Подели: