Делегација врањског СУБНОРА-а присуствовала комеморацији палим Југословенима у Барлети

У Барлети, граду на југу Италије, крај спомен костурнице где је сахрањено 175 бораца НОР–а и посмртни остаци 826 југословенских грађана који су живот дали на територији јужне Италије, у среду 2. новембра одржана је традиционална комеморација.
Поред државних делегација република: Италије, Србије, Словеније, бројних делегација градова и патриотских удружења са југа Италије, комеморацији је присуствовала трочлана делегација из СУБНОР-а Врања, председник ГО СУБНОР-а Врања, заменик председника и председник скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић и Гаетано Паулилио, предсеник регионалног удружења „Данте Алигиери“, рођен у Барлети а који тренутно живи и ради у Врању.

У име делегације Србије говорио је војни изасланик амбасаде Србије у Риму потпуковник Бранимир Марковић који је нагласио да су „Југословени у Италији као и Италијани у Југославији гинули у борби против фашизма за исте вредности“.

Kомеморацији је присуствовао почасни конзул Србије у граду Бари.
Пре комеморативног скупа у просторијама тврђаве у Барлети потписан је Протокол – меморандум о разумевању, сарадњи и неговању трафиција антифашизма између ГО СУБНОР-а Врања и Националног удружења партизана Италије А.Н.П.И. провинције БАТ.

Меморандум су потписали председници удружења Антонело Рустико и Зоран Лубура.

Подели: