Државни секретар Дејан Антић на обележавању 123. годишњице смрти краља Милана

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Србије у манастиру Крушедол обележена је 123. годишњица смрти краља Милана Обреновића. Државну церемонију одавања почасти краљу Милану предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дејан Антић.

-Данас се сећамо једног од најзначајнијих владара из династије Обреновић чијим је заслугама Србија постала међународно призната држава. Сећамо се великог краља Милана, ослободиоца Ниша, Пирота, Лесковца, Топлице и Врања, чијом је промишљеном политиком српска држава сачувала тековине успеха српског војника из рата са Турцима 1877/1878, и убрзо затим добила ранг Краљевине – рекао је државни секретар Антић.

Антић је истакао и улогу краља Милана у процесу реформисања старе српске војске. – Да није било модернизације српских оружаних снага коју је краљ Милан као командант активне војске Србије спровео на самом заласку 19. века, засигурно не би било онако брилијантних успеха српског официра и војника у Балканским ратовима и Великом рату. Зато данас одајемо признање краљу Милану на његовој мудрој политици која је малу Кнежевину Србију трансформисала у респектабилан војни и политички фактор на Балкану и која је поставила темеље за наставак борбе за национално ослобођење и уједињење. Имајући то у виду слободно можемо рећи да и данас државно руководство Републике Србије својим активностима готово свакодневно доказује да не заборавља дела краља Милана Обреновића и да наставља курс његове мудре и визионарске политике, а то је политика очувања државне независности и целовитости, привредно-економског развоја и јачања војно-одбрамбених потенцијала Србије – истакао је Антић.

Обележавању 123. годишњице смрти краља Милана Обреновића у манастиру Крушедол присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Покрајинског секретаријата за културу, општине Ириг као и Удружења грађана која негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Подели: