Председник Вучић: Формираћемо два кризна штаба – Потребно да Србија покаже солидарност, уједињеност и јединство

Председник Александар Вучић вечерас се обратио јавности поводом коронавируса. Он је рекао да ће плате свим здравственим радницима бити повећане за 10 одсто. „Плате ће бити повећане јер здравствене установе трпе велики притисак у борби против коронавируса“, нагласио је председник.

Александар Вучић је у обраћању јавности рекао да ће плате бити повећане од 1. априла свим здравственим радницима – од возача до стоматолога и лекара специјалиста. Навео је да је то договорено на састанку са премијерком Аном Брнабић, да би се здравственим радницима држава захвалила на величанственом раду у борби са вирусом.

„Такву одлуку донели смо у складу са чињеницом да су нам здравствене установе под најтежим притиском и како би смо очували мотивацију људи који у овим околностима доживљавају страшне притиске, неки чак и претње“, рекао је председник.

Вучић је прецизирао да је од премијерке тражио да буду формирана два кризна штаба у борби против коронавируса.

Први тим, за директну борбу против вируса, према његовим речима, предводиће Ана Брнабић и у њему су још министар здравља Златибор Лончар, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкодрић. Други кризни штаб, за отклањање економских последица коронавируса, предводиће он сам, а у њему су још министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

„У првом кризном штабу су сви лекари које сте ових дана виђали и који предводе борбу против коронавируса, најумнија лица наше медицине и нашег здравства, који ће, заједно са нама, својим знањем и ауторитетом, изнети најтежи терет ове борбе“, рекао је Вучић.

Поручио је да се са изазовом који је поставио коронавирус треба изборити организовано и солидарно. Оно што грађане највише брине, рекао је, то је здравље. „Припремали смо се претходних година“, истакао је Вучић подсећајући да је много учињено на обнови здраствених установа.

„Много новца смо уложили и спремније дочекали ове изазове него највећи број земаља. Ми за разлику од неких малих земаља спроводимо тестове. Имамо резултате, мање тешке. Суочавамо се са великом и тешком кризом и неће бити лакше у данима и недељама које долазе“, нагласио је председник.

Вучић је напоменуо да ће бити и више случајева инфекције и обољења, а несумњиво и више оних које ћемо да изгубимо, као што смо изгубили у сезонском грипу, кардио-васкуларним обољењима и другим болестима. „Све можемо да пребродимо само ако будемо јединствени и солидарни“, рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић апеловао је да се не шире лажи, неистине и да у овом тренутку имамо 15 људи у болници а да је само један на ресипаратору.

“У Овом тренутку имамо 1008 респиратора, три пута више него 2009. године. Имаћемо још 500 за 25 дана. Само вас молим да верујете својој држави, да нећемо да се склањамо већ да се боримо за нашу земљу“, поручуо је председник и најавио и једнократну помоћ за пeнзиoнере.

Кућна изолација ћe бити најчешћи вид лечења док ће се Инфективна клиника у Београду бавити од сутра само онима који су заражени коронавирусом као и посебна одељења КЦ Војводине у Новом Саду и КЦ у Нишу.

Председник Вучић је истако да свега имамо обезбеђено и да су нам све ратне и мирнодопске залихе пуне. Он је апеловао на грађане да не купују прекомерне количине намирница јер је у последља 3 дана купљено више него у 30 дана. Он је напоменуо да ће тражити помоћ и за Србију а не само за чланице ЕУ.

Председник Вучић је истакао да је потребно да Србија покаже солидарност, да покаже уједињеност и јединство.

Извор: РТС

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук