Пројекат деонице пруге Београд – Ниш – Прешево вредан 550 милиона евра

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали одржао је данас онлајн састанак са директорком у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) Роузмари Шлуп, на којем је било речи о статусу и спровођењу заједничких пројеката.

Мали је оценио да Министарство финансија и ЕБРД имају добру сарадњу и да се све активности реализују на време, додавши да обе стране улажу напоре како би се сви пројекти на адекватан начин спроводили.

У том смислу, тренутно најактуелнији пројекат је деоница пруге Београд–Ниш–Прешево, који је вредан 550 милиона евра, а за који ће церемонија свечаног потписивања бити одржана у фебруару.

Други важан заједнички пројекат јесте финансијскa подршкa Електропривреди Србије (ЕПС), при чему је Мали истакао да је тај пројекат посебно важан јер је приоритет Владе управо реструктурирање енергетског сектора, што је део и новог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Он је исказао захвалност ЕБРД-у на подршци и истакао да ће Влада, са своје стране, и даље све обавезе извршавати на време, додавши да Србија наставља са великим улагањем у капиталне инвестиције и да је 6,8 одсто БДП-а издвојено управо за ту намену.

Мали је указао на то да се на тај начин побољшава квалитет живота грађана Србије и подстиче даљи раст БДП-а.

Потпредседник Владе је истакао и да је Србија упркос кризи постигла одличне макроекономске резултате у претходној години, на чему му је директорка Шлуп честитала.

Према његовим речима, стране директне инвестиције у 2022. години достигле су рекордан ниво од 4,4 милијарде евра, незапосленост је на нивоу од 8,9 одсто у трећем кварталу прошле године, јавни дуг је тренутно 55 одсто БДП-а, а раст БДП-а је прошле године износио између 2,3 и 2,5 одсто.

Извор: Влада РС 

Подели: