ЗЗЈЗ организује трибину „Питања и одговори у вези са ХПВ имунизацијом“

У циљу указивања на значај превенције обољења изазваних хуманим папилома вирусима и важности ХПВ имунизације Завод за јавно здравље Врање ће у сарадњи са Домом здравља Врање, одржати трибину под називом „Питања и одговори у вези са ХПВ имунизацијом“ 29.11.2023. године у сали Дома војске у Врању са почетком у 17 часова, намењену родитељима ученика основних и средњих школа.

О инфекцијама изазваних хуманим папилома вирусима, начину преношења, последицама и мерама превенције на трибини ће говорити: др Горан Ристић, специјалиста епидемиологије Завода за јавно здравље Врање, др Данијела Марић, специјалиста педијатрије Дома здравља Врање др Светлана Стојановић, специјалиста социјалне медицине Завода за јавно здравље Врање.

Хумани папилома вируси (ХПВ) могу изазвати одређене врсте рака код мушкараца и код  жена, од којих је најчешћи рак грлића материце. Рак грлића материце је озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. С обзиром да се Србија налази у групи земаља са високим стопама обољевања и умирања од рака грлића материце у Европи, започета је јуна 2022. године вакцинација девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година препорученом ХПВ вакцином.

Извор: ЗЗЈЗ Врање

 

Подели: