Саопштење МУП-а

Начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић изјавио је вечерас да оптужбе лидера Покрета Србија Центар Здравка Поноша демантују десетине снимака на којима се виде насилни покушаји упада у Скупштину  града  Београда, као и снимци лица која су гађала те вечери каменицама и металним штанглама припаднике полиције.

Он је гостујући у Дневнику Танјуга истакао да су постојале безбедносне процене које су указивале на то да ће бити покушан насилан улазак у Скупштину града на шта су и сами организатори позивали.

На критике да је полиција није имала право да буде присутна у Скупштини града, Цмолић је упитао ко је други сем полиције имао на то право и додао да је њена улога и посао да заштити институције, каква је Скупштина града.

На оптужбе Поноша да је полиција извршила непотребну демонстрацију силе, Цмолић истиче да је повереник за заштиту грађана заједно са тужилаштвом оценио рад полиције као примерен, као и да су сви грађани видели шта су радили демонстранти, а шта полиција.

-Што се тиче господина Поноша, ја не знам да ли разговарамо о господину Поношу који је 2018. у кафићу „Латерна“ код стадиона Црвене звезде једног нашег привредника наговарао да сав свој новац убаци у страни инвестициони фонд, који ће даље користити и њему, избећи ће плаћање пореза – рекао  је Цмолић.

Одговарајући на критике лидера Народног покрета Мирослава Алексића да су хапшења која су уследила након упада у Скупштину политички прогон, Цмолић је навео да полиција делује по налогу надлежног тужилаштва, али и по налогу Прекршајног суда.

-Није то био никакав прогон политичких неистомишљеника, то је била реакција полиције на кривична дела, на рушење државне имовине, на покушај линчовања полиције – поручио је Цмолић.

Подсетио је и да је Алексић један дан говорио да је полиција у ствари гађала полицију, да је полиција рушила, ломила стакла и покушавала да упадне у зграду Скупштине.

-Следећи дан они говоре да су то ипак били навијачи Партизана које је предводио господин Прелић, а онда трећи дан поведу људе до зграде полиције да се помогне задржаним голобрадим младићима и они ће им пружити правну помоћ. Одлучите се је ли то била полиција, да ли су то били навијачи, или су то голобради младићи од којих 70 одсто има преко 50 година – рекао је Цмолић.

Он је показао фотографије мушкараца који су ухапшени, за које је навео да су пријатељи Алексића или чланови његове странке.

-Алексић пре неки дан јавно на скупу прозива господина Немању Ђурана из УКП-а и мене као начелника УКП-а да смо ми ударна песница режима. Ми јесмо ударна песница, али државе у борби против организованог криминала, корупције, мафије – рекао је Цмолић.

Када је реч о блокади мостова и државних институција, Цмолић је казао да постоји Закон о безбедности саобраћаја на путевима и да су за кршење тог закона прописане одређене одредбе, односно санкције.

-Пријавите скуп, протестујте као у свакој нормалној земљи и све је у реду. Полиција вам сигурно неће толерисати насиље, рушење, разарање. Врло је једноставно – поручио је Цмолић.

 

Подели: