Миленковић: Изложба слика ,,Путујуће шаре Србије“ спојила емотивно и поетско, историјско и традиционално

У Галерији Народног музеја отворена је изложба ,,Путујуће шаре Србије” др Милице Живадиновић.

Изложбу слика ,,Путујуће шаре Србије“ – поставку  која на аутентичан начин приказује традиционалне шаре пиротских ћилима, отворио је градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

-Када вам у граду гостује изложба уметничких дела сликарке која живи и ствара на релацији између две европске престонице Париза и Београда, а при том је и потомкиња чувеног Врањанца, Боре Станковића, онда је заиста задовољство и част говорити на њеном отварању. Милица Живадиновић праунука је Боре Станковића, односно унука његове ћерке Десанке, и очигледно дар за уметност, пре свега ликовну, носи у генима. Ликовни израз је њен савршени печат, али ништа мање није успешна и у изради  уметничког накита и у писању, о чему сведочи колекција накита и бренд  који је створила под називом „МИТСИ-ПАРИС“, као и монографија ,,Орнаменти Србије – пиротски ћилим“. На њеним сликама спојено је емотивно и поетско, историјско и традиционално, на нов и непоновљив начин“. Пиротски ћилим као српски национални симбол 2012. године уврштен је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, те је још већи значај што се мотив ћилима налази на Миличиним сликама. Кроз призму ликовног израза Милица се труди да нас, такође, упозна са свим лепотама српског фолклора и на тај начин и сама даје немерљив допринос очувању нематеријалног културног наслеђа. Поставка ,,Путујуће шаре Србије“ са својим изузетним колоритом плени и оставља без даха, а  свака слика и сваки мотив имају своју посебну причу – нагласио је Миленковић.

 

Изложби је присуствовала и председница Скупштине Града Врања Зорица Јовић, заменик градоначелника Милан Илић, представници града и многобројни љубитељи традиционалне и историјске уметности.

Ауторка је рођена у Београду 1975. године. Живи и ствара између Париза и Београда од 1999. године. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Версају, потом докторирала на Универзитету Париз. Докторски рад преточен у монографију „Miodrag Mica Popovic, 1923-1996 – peindre a travers lesmailles du rideau de fer“ објавила је 2014. на француском језику у издању Editions l’Age d’Homme из Швајцарске и подршку Француског националног центра за књигу (Centre National du Livre – CNL), а потом и на српском језику,  у издању Орион Арта уз подршку Министарства културе и информисања Републике.

 

 

Учествовала је на преко 40 колективних изложби широм Европе. Члан је УЛУС-а од 2008. године и француског удружења уметника (Maison des Artistes). Пројекат „Калеидоскоп Србије“ реализовала је уз подршку Министарства културе и информисања путем конкурса за суфинансирање пројеката промовисања културе и уметности Србије у иностранству у дигиталном формату 2019. године. Пројекат је представљен широм света посредством дипломатско- конзуларне мреже. Добитница је награде „Звезда Београда 2021“, Канцеларије за младе Града Београда.

 

 

Подели: