Kaко се контролише исправност млека и млечних производа?

Летњи месеци носе већи ризик када је реч о кварљивим намирницама као што су млеко и млечни производи који захтевају посебне услове чувања. Према речима доктора Небојше Стојановића из Завода за јавно здравље температура је кључни фактор како не би дошло до кварења намирница. Контрола ових производа спроводи се редовно, како би се спречиле могуће здравствене последице.

Што се тиче досадашњих резултата и контроле које су урађене, Стојановић истиче да у веома малом броју долази до неисправности, а уколико и дође до утврђене неправилности производ се повлачи из продаје и уништава.

Завод за јавно здравље у сарадњи са Републичком санитарном инспекцијом врши редовну контролу објекта, али и особља које раде на дистрибуцији. Препоручљиво је и ношење одговарајуће радне опреме на радном месту са маскама и заштитим рукавицама, како би се сви хигијенски услови задовољили- додаје Стојановић.

Иако млеко и млечни производи имају важно место у свакодневној исхрани, њихова исправност мора бити приоритет. Кључно је да се поштују сви услови чувања, али и да се спроводе редовне контроле које гаратују њихову исправност.

Подели: