Бадњи дан у Врању

Српска православна црква и њени верници данас празнују Бадњи дан. Овим даном навршава се четрдесетодневни пост који за циљ има припремање душе и тела за један од највећих хришћанских празника рођење Сина Божјег, Исуса Христа – Божић. Празновање најрадоснијег хришћанског празника почиње Бадњим даном.
На данашњи празник један од главних обичаја је да се урани у шуму по бадњак. За овај део задужен је мушки део породице који раном зором одлази по бадњак.
Обичај сечења бадњака се везује за то што су витлејемски пастири, на знак Звезде да се родио Исус Христос, Спаситељ, насекли грање и понели га у пећину да наложе ватру.Тако су огрејали тек рођеног Исуса Христа и његову мајку, Дјеву Марију. Бадњак уствари симболизује дрво које је Јосиф заложио у хладној пећини, када се Син Божји родио али симболизује и самог Исуса Христа.
Они који су спречени да оду у шуму бадњак могу добити у Цркви где је након Свете Литургије прочитана молитва за освећење бадњака.
Иако су временски услови неповољни а температура у минусу бадњаци се могу купити и у центру града као и младо жито. Избор је велики. Цене бадњака су од 20 до 50 динара док за младо жито треба издвојити од 50 до 200 динара у зависности од велићине и декорације.

Поред бадњака обичај је да се уноси и слама како у Цркву тако и у домове јер је Исус рођен управо на слами у јаслама Витлејемске пећине. Жито уносимо такође и посипамо њоме кућу јер је Мајка Божија бацала жито животињама у штали како не би јеле сламу на којој је Исус Христос рођен.

На Бадњи Дан трпеза је искључиво посна. Обичај је да се породица окупи за вечером којој претходи уношење бадњака у кућу. Суштина Бадњег дана као и сутрашњег празника, рођења Исуса Христа, јесте слављење љубави према Господу Богу и према ближњима. У ове дане породица треба бити на окупу, зеједно у миру и слози. У ове дане сетите се оних који имају мање од вас, уделите, поделите и праштајте да би се и вама праштало…
Срећан вам Бадњи дан и пријатно Бадње вече у кругу породице…

Мир Божији! Христос се роди!

Подели: