Зима на пијаци

Температура у плусу након ледених недељу дана, измамила је грађане Врања у раним јутарњим сатима на зелену пијацу код Бујковског моста.

Под пуном зимском опремом, умотани у капе и шалове били су и купци и продавци видно расположени за причу. Пре куповине неопходних намирница размењују се утисци о протеклим данима. Разговорима о свакодневним проблемима никад краја.

– Зима на пијаци, зима у новчанику- каже један од продаваца.

Верица Ристић родом из Прохора Пчињског, иако има 76 година, сваке суботе је на пијаци, а радним данима испред Робне куће. Продаје оно што сама исплете.

– Живим у Врању, не путујем далеко па ми није било тешко да дођем. Ако могу да зарадим неки динар. Продаја слабо иде, људи више воле продавнице. А тамо попке од вуне не могу да купе за 300 динара. Продала бих и за 200 динара – каже Верица Ристић.

Пољопривредни произвођач Станиша Златановић, родом из Лепчињца, каже да продаје здраву храну – житарице у зрну и брашно које сам производи.

– Продаја ове суботе одлично иде. Имам сталне муштерије. Не жале се ни они ни ја. Увек сам на истом месту на пијаци. Има доста људи од јутрос, изашао народ мало да прошета и нешто да пазари. Ко колико има и може – каже Златановић задовољно трљајући руке.

Врањске пијаце су најпосећенија места у граду, породична традиција и за многе изговор за кафу после обављене куповине.

Подели: