Настанак ФК Динамо

(Из књиге у рукопису „Фудбал у Врању од 1918. до 1947. године“, Душама Ђорђевића)

 

По завршетку Другог светског  рата, у првој половини 1945. године формирају се два фудбалска клуба: ФК „Сима Погачаревић“ и ФК „Јединство“. ФК „Сима Погачаревић“ је формиран у просторијама  месног Комитета КП и његови чланови морали су бити чланови КП или СКОЈ-а (СКОЈ – Савез комунистичке омладине Југославије). Клуб је требало ад настави традицију прадратног „Грађанског“, за који је углавном наступала радничка омладина и који је био под утицајем месних комнуниста. Фудбалери су носили дресове црвене боје. Пошто је било много заинтересоване омладине за фудбал, формиран је и ФК „Јединство“ који је окупљао средњошколце и омладину која није била у партији, мада је међу њима било и неколико чланова СКОЈ-а. Њихови фудбалери носили су дресове жуто-наранџасте боје, водећи се познатом максимом: „Врање – жуто цвеће“.

 

„Сима Погачаревић и „Јединство“

Оба клуба су кренула са тренинзима и припремама за међусобну утакмицу. Уствари, биле су то две утакмице у два узастопна дана. Укупни победник из тих утакмица постајао је првак града и као градски првак и члан тадашње јединствене српске фудбалске лиге. Утакмице су одигране на обновљеном игралишту у Сарајини.

Према казивању Србољуба Јањића Шачета, фудбалера „Јединства“, у првој утакмици победило је „Јединство“, резултатом 1:0, голом Николе Јовановића Коле Попа. Утакмицу је судио неки судија Ђокић из Зајечара. Причало се, вероватно је то била истина, да је после прве утакмице судија позван у градски комитет партије где му је речено да ФК „Сима Погачаревић“  носи име градског народног хероја и да треба, у неку руку, сматрати државним тимом, који једино може представљати град у виши ранг такмичења, те да, то, има на уму како ће судити на другој утакмици. И судија је, то, имао на уму. Већ на почетку утакмице досудио је сумњиви једанестерац за ФК „Сима Погачаревић“ из кога је Александар Нацковић постигао гол и тако анулирао предност Јединства из прве утакмице. За ову другу утакмицу ФК „Сима Погачаревић“ је довео и једно појачање. Пошто се у то време регистрација играча вршила у тадашњем Окружном фискултурно – спортском одбору у Врању, анти датирана је регистрација неког Немета из Прешева, који је наступио у другој утакмици за ФК „Сима Погачаревић“. Он је управо, из једне гужве пред голом Јединства  некако угурао лопту у гол и донео победу ФК „Сима Погачаревић“, од 2:0. Тиме је укупни скор, гол разлика из те две утакмице, био 2:1.

ФК „Сима Погачаревић“ је тако постао првак Врања и члан јединствене фудбалске лиге Србије.

 

„Од Јединства“ „Омладинац“

После ових утакмица дошло је до једне непријатне политичке ситуације у граду. Политички фактори су закључили да се око ФК Јединство, због његовог имена, окупља такозвана  градска реакција, другим речима они који се не слажу са постојећим режимом. Због тога је одлучено да се промени управа клуба и промени име клуба. Све ово је уследило због тога што је велика већина посматрача поменутих утакмица бучно навијала за Јединство, иако су на дресовима његових играча биле црвене петокраке звезде, а неколико играча су били скојевци.

„Закључци су убрзо спроведени у дело. Смењена је цела управа Јединства  чији председник је тада био Добривоје Милутиновић Гуга, директор ондашње Градске штедионице, а чланови управе грађани разних приватних професионалних занимања. За новог председника клуба постављен је Драгољуб Стојановић Чича, члан Градског комитета КПЈ, а за чланове управе такође лица из редова КПЈ. Нова управа спровела је и други закључак: променила је дотадашње име клуба „Јединство“ у ФК „Омладинац“, каже Јањић.

Али, овим променама није био крај, уследила је још једна и то битна. У конкуренцији са српским клубовима у јединственој лиги ФК „Сима Погачаревић“  је лоше пролазио, јер својим играчким саставом није могао равноправно да се носи са њима. Зато је управа ФК „Сима Погачаревић“ предложила управи „Омладинца“  да се изврши фузија ових клубова и створи један тим јачег састава, рачунајући и на млад и перспективни играчки кадар „Омладинца“.

 

„Динамо“

„Овај предлог је прихваћен и 26. децембра 1946. године извршена је фузија и тако настао нови клуб који је добио име „Динамо“. Прошло је од тада много година. Клуб је у том дугом временском периоду имао успехе и падове. Играо је у лигама разних рангова, испадао је из лиге вишег ранга у нижи ранг, па се опет враћао тамо одакле је испао. И тако више пута, али је, и поред свих недаћа, опстао све до данас“, наводи Јањић.

Иако је ФК „Динамо“ формиран 26. децембра 1946. године, као званични датум оснивања узима се 24. јануар 2017. када је одржана оснивачка Скупштина клуба.

 

Фудбалери ФК Динамо

Први састав, новог клуба ФК Динамо: голман: Велибор Симоновић Кецко, бековски пар: Светислав Богдановић Света Абисинац и Србољуб Јањић Срба Шаче, центархалф: Драгутин Стевановић Драги Скакавац, халфови: Драгомир Дончић Драган Гроф и Боривоје Момчиловић  Бора Чиле, навала: Ђорђе Николић Ђока Ђаурац, Александар  Нацковић Аца Нацковац, Никола Јовановић Коле Поп, Александар Антић Аца Ђоркан и Стојан Стојковић Тане Црево.

Подели: