Отворен турнир у шаху

У оквиру обележавања Дана града у просторијама Дома ученика средњих школа у Врању отворен је и турнир у шаху који је окупио око 90 такмичара из града домаћина, Бујановца, Прешева и Лесковца.

Градски већник за спорт Ненад Ђорђевић је приликом отварања турнира рекао да награде нису у првом плану већ пре свега међусобно дружење деце и развијање љубави код најмлађих према лепој игри.

– Планирали смо да овај турнир има 64 такмичара колико има црно белих поља на шаховској табли. Драго ми је да је одзив много већи. Желим да се што више деце бави овим спортом и да се врати традиција играња шаха у Врању – рекао је Ђорђевић.

 

Гост шаховског турнира био је велемајстор Мирослав Марковић, актуелни првак Србије из Лесковца који је био пријатно изненађен добром организацијом шаховског турнира у Врању као и масовним одзивом такмичара.

– Добро је играти шах, стичете нова пријатељства и развијате логику. Због тога би деца требала да што више играју шах. Очекујем да Врање у наредном периоду организује што више турнира како би се деца склонила са улице – рекао је за ТВ Врањску плус шаховски велемајстор Марковић.

 

Главни судија турнира био је национални шаховски судија Ненад Тасић који је и председник Шаховског клуба “Југ” Врање и председник  Шаховског савеза Пчињског округа у оснивању.

Тасић је такође изразио задовољство због одличног одазива такмичара и добре организације турнира.

– Овај турнир играће се по ФИДЕ правилима шаха. Темпо игре је 15 минута по играчу, девет кола по швајцарском систему због великог броја учесника. На крају, играчи са истим бројем поена играће међу собом – рекао је Тасић.

Подели: