Официрски бал у Врању као некад

У здању Дома војске Србије у Врању одржан је Официрски бал поводом Дана Бригаде и Дана државности Републике Србије који су организовали припадници 4. бригаде Копнене војске.

Први официрски бал у Кнежевини Србији био је организован 1852. године, а касније су се официрски балови одржавали широм земље све до 1941. године. Официрски дом у Врању од отварања 1932. године био је место одржавања официрских балова коме су присуствовали официри, подофицири и угледни грађани, рекао је пуковник Слободан Стопа командант 4. бригаде Копнене војске који је свечано отворио Официрски бал.

– Настављена је традиција обновљена 2008. године на иницијативу тадашњег команданта 4. бригаде Копнене војске, а данас команданта Копнене војске, генерала потпуковника Милосава Симовића.

 

На његову иницијативу реновиран је Дом војске 2011. године који је постао здање које представља понос не само припадника гарнизона већ и грађана Врања, место окупљања и одржавања великог броја значајних манифестација у граду – рекао је пуковник Стопа.

У Дому војске, старе мелодије српске музике интонирао је уметнички ансамбал Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом маестра Павла Медаковића.

Бал је започео наступом групе врањског гарнизона „Тамо далеко“ а потом су официри, подофицири и њихове пратиље одиграли Краљево коло, коло Краљице Драге, Дорћолку, Пупиново коло, Бојарку, Српкињу, коло Српских сестара и плесали уз звуке српског и бечког валцера.

Подели: