Данас су Света Три Јерарха

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Света Три Јерарха. То су Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст. Сваки од ових светитеља има и свој засебан дан празновања.

Овај заједнички празник установљен је у 11. веку за време цара Алексија Комнена када је у Цариграду у народу дошло до несугласица и препирки око тога, који је од ове тројице светитеља највећи. Једни су уздизали Василија због његове чистоте и храбрости, други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу, трећи су уздизали Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. Тако дође до поделе међу присталицама па се једни назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но по промислу Божјем овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља.

Епископ Евхаитски, Јован имао је визију у сну када су му се јавила сва три светитеља која му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и нема у нама ништа противречно него смо сваки у своје време побуђивани Духом Божјим писали разне књиге на спасење људи. И међу нама нема ни првог ни другог него ако једног споменеш одмах су и дуга двојица ту“. Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника.

Поводом овог виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан (12 фебруар) као заједнички празник за сва три ова јерарха.

Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником а у српском православном календару обележен је црвеним словом и крсна слава је многих породица али и храмовна слава.

Подели: