Српски тим тренера ниже успехе у Албанији

За Марка Јовановића Жућу из Врања, спортски стручњаци кажу да је један од  најталентованијих и најобразованијих младих тренера.

У клубу „Луфтетари“ из Ђирокастре који игра у најјачој албанској Супер лиги, ради као помоћни тренер Младену Милинковићу.

Овај српски тим донео је препород клубу који је основан 1930. године и чије име у преводу значи „Ратници“. Дресови фудбалера су плаво црне боје, а навијачко језгро носи назив „Ultras Bluz“.

– Позив за Албанију сам прихватио оберучке и нисам погрешио. То је један корак напред у мојој каријери. У овој земљи се игра фудбал идентичан по квалитету и по стилу игре као у нашој земљи, али је у много већем успону. У супер лиги ради чак пет италијанских стручњака који су некада били чланови екипа као што су Јувентус, Наполи, Рома. Играча има са свих страна света од Африке до Бразила, а највише има фудбалера из Италије и суседне Грчке – каже Јовановић.

Задовољан је напретком клуба у којем ради. Након припрема у Анталији у Турској, првенство је настављено победом у првом колу, а српски тренер Младен Милинковић проглашен је за најбољег тренера првог дела првенства.

– Све иде и боље од планираног. Победили смо најбољу екипу „Партизани“ из Тиране. Важан је најпре опстанак у лиги. Ако наставимо овим темпом можемо да јуришамо ка Европи – каже Јовановић.

Албанија је земља која крупним корацима напредује у свету летњег туризма.

– Ја сам на југу, најлепшем делу земље близу Грчке. Море је на 25 минута, а рецимо до Крфа и најближег града Јањине потребно је неких 40 минута. Ђирокастра је леп градић у коме половину становништва чине Грци, а половину Албанци. Има мало и Италијана. Имам прилику да истовремено развијам себе упоредо са клубом који напредује у лепом природном окружењу – објашњава Жућа.

Од дечака који је играо фудбал у ОФК „Соко“ до професионалног тренера, Јовановић је морао да уложи много труда и рада. Након средње школе, дипломирао је на Спортској академији у класи професора Александра Лукмана. Завршио је за „А“ и „Б“ УЕФА лиценцу као један од најмлађих тренера. Имао је своју школу фудбала „Милан Врање“. Као тренер аналитичар у Московском Инстатфудбалу за простор Балкана радио је анализе „Рубину“ из Казања и „Војводини“ из Новог Сада и повремено још неким нашим суперлигашким клубовима. Радио је и као помоћни тренер у првом тиму ФК „Динамо“, а упоредо је водио и селекцију пионира. Уз ФК „Радник“ из Сурдулице и искусног тренера  Милоша Веселиновића провео је три сезоне.

Са југа Србије, преко Шангаја где је провео шест месеци радећи са искусним тренером Ђорђем Коковићем, стигао је до Албаније.

– Да би постао фудбалски тренер потребно је доста тога. Али је пресудно образовање, лични карактер, креативност, искуство и фанатизам у раду. Волим да радим и није ми тешко ни када цео дан прође у раду на терену – каже Јовановић.

Подели: