Дани мерака и севдаха у Београду

У организацији Завичајног удружења „Жуто цвеће“  у Дому војске је одржана дводневна манифестација  „Дани Врања у Београду“ где је уз врањску музику и традиционалну кухињу промовисано културно наслеђе југа и указано на потребу повезивања свих Врањанаца. Била је ово прилика да се градоначелник Врања обрати свима који воде порекло из града мерака и укаже им на важност њиховог залагања и значај помоћи коју могу да пруже родном граду.

У препуном ресторану Дома војске окупили су се Врањанци из Београда, Врања, али и других градова Србије и дијаспоре, да се уз музику оркестра Ненада Младеновића и врањску песму у извођењу Иване Тасић, Бранимира Стошића Кацета и Чеде Марковића, као и групе „Инфузија 5“ друже и размене сећања. Кроз речи пуне севдаха и носталгије из Бориних дела које је казивао глумац  Драган Станковић, Врањанци су се на најбољи начин враћали коренима.

Градоначелник Врања је указао на чињеницу да је много људи отишло из Врања, али да је важна стална комуникација и веза са родним крајем. Са посебном носталгијом Врања и свега проживљеног у родном граду сетили су се они који су одавно отишли са врањске калдрме. За афирмацију врањског краја кроз новинарске приче и емисију „Квадратура круга“ слика са мотивима Белог моста уручена је новинару Бранку Станковићу. На Скупштини Удружења о плановима за развој града говорио је градоначелник Слободан Миленковић и указао да ће посебна пажња бити посвећена развоју привреде и изградњи инфраструктуре. У врањској песми и игри Београђани су уживали и у Кнез Михајловој.

Подели: