Превенцијом у борби против рака

У оквиру кампање „Март месец борбе против малигних болести“ и поводом „Националног дана борбе против рака дојке“ Центар за превенцију са поливалентном патронажом скреће пажњу да је најефикаснији приступ контроли малигних болести превенција.     Тим поводом обележен овај значајан датум предавањем др Драгана Пешића на тему „Превенција малигних болести“ са посебним акцентом на карцином дојке како би се скренула пажња на основне факторе ризика и важност превентивних прегледа почев од самопрегледа дојки, преко клиничких прегледа односно УЗ прегледа до мамографских прегледа после 45. године живота.

Подељен је и здравствено-едукативни материјал Националног програма Министарства здравља како би се утицало на подизање свести грађана да препознају неодговорно здравствено понашање према сопственом здрављу и  замене га одговорним.

Циљ је откривање болести у што ранијој фази када су изгледи за излечење далеко већи. Након предавања на показним луткама доктор је показо како се ради самопреглед дојки уз могућност да свако направи разлику између здраве и болесне дојке.

Начелник Центра за превенцију др Пешић одржао је предавање и у Хемијскко технолошкој школи у Врању које је привукло пажњу ученика.

Како је планирано, данас ће бити организовано и предавање у ОШ “Светозар Марковић“ у Врању.

Подели: