Међународни дан борбе против туберколозе

Међународни дан борбе против туберкулозе је дан који обележава Светска здравствена организација 24. марта како би се указало на важност превенције те болести. Процењено је да се у свету сваке године јавља око 8,5 милиона нових случајева и да око 2 милиона људи умире од туберкулозе. Од свих случајева забележених у Европском региону 80 одсто налази се у земљама бившег Совјетског Савеза и Румунији.

Србија је земља са средњом стопом обољевања од туберкулозе. У различитим деловима наше земље различите су стопе обољевања и умирања, а циљ здравствене службе је да се оне уједнче, односно да свуда буду ниске.

Крајем 19. века од туберкулозе је умирао сваки седми становник Сједињених Америчких Држава и Европе. А онда, 24. марта 1882. године др Роберт Кох је објавио своје откриће: бацил туберкулозе. У то време, ово је представљало најзначајнији корак у контроли епидемије и сузбијању ове тада веома смртоносне болести.

Сто година касније, 1982. године Светска здравствена организација и Међународна унија за борбу против туберкулозе и других плућних болести обележиле су први пут Светски дан борбе против туберкулозе.

Подели: