Депресија – хајде да разговарамо

У просторијама Центра за превенцију са поливалентном патронажом у сусрет Светском дану здравља одржан је стручни састанак и трибина под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”

Организатор трибине је Центар за превенцију са поливалентном патронажом, и партнерске организације Црвени крст-Врање, Завод за јавно здравље, Медицинска школа „Др Изабел Емсли Хатон“ из Врања. Учешће су узели здравствени радници из Диспанзера за ментално здравље и осталих служби како на примарном тако и на секундарном нивоу.

На трибини је истакнуто да разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима и здравственим радницима може се смањити стигма која је повезана са депресијом, a самим тим ће се повећати број оних који ће потражити стручну помоћ.

Циљеви овогодишњег Светског дана здравља су: боља информисаност јавности о узроцима и могућим последицама депресије, да депресивне особе препознају симптоме и затраже помоћ, да породица, пријатељи и колеге депресивних особа могу да им пруже помоћ.

Након тога др Ержика Антић одржала је предавање „Како да користе афирмације да би променили сопствени живот“.

Сутра 7. априла од 9 до 13 часова у Здравственој станици у селу Барелић заједничком акцијом сталних партнерских организација са Одељењем за цивилно-војну сарадњу Четврте бригаде копнене војске Србије гарнизона у Врању, за локално становништво биће организовани бесплатни превентивни прегледи који ће подразумевати мерење нивоа шећера у крви и крвног притиска, као и поделу адекватне терапије и  здравствено-едукативног материјал. Екипа Црвеног крста из Врања ће са својим волонтерима локалном становништву поделити помоћ у одећи и обући.

Подели: