Данас су Цвети

Српска православна црква и њени верници прослављају Цвети-улазак Христов у Јерусалим. Цвети су покретни празник који се слави одмах након Лазареве суботе односно Врбице, недељу дана пред Васкрс.

Цвети су празник установљен у Јерусалиму крајем IV века за успомену на последњи, царски и свечани улазак Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим, јашући на магарцу. Том приликом народ га је дочекао као Цара, простирући своје хаљине и гранчице дрвећа, носећи у рукама палмове гранчице.

Светом литургијом и празничним службама овај празник обележава се у свим хришћанским храмовима. У Саборној цркви Свете Тројице у Врању служена је Света Литргија коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, који је овом приликом одржао пригодну беседу. На речима поуке и братској љубави, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије захвалио је Епископу Иринеју.

За православне хришћане сутра почиње последња седмица Великог поста, која се назива Страсна или Страдална, недеља у којој је Исус Христос пострадао. У последњој недељи поста требало би постити на води и кроз молитву, исповест и покајање припремити се за причест и велики празник Васкрсење Христово које славимо у недељу 16. априла.

Подели: