У Врању премијерно филмови са фестивала Слободна зона

Врање је један од 40 градова у Србији у којем ће бити приказани филмови са фестивала Слободна Зона у оквиру 11. Турнеје у сали Америчког кутка библиотеке „Бора Станковић“ од 18. априла до 21. априла од 17 сати.

Реч је о остварењима који су приказани у новембру прошле године по избору публике и селектора фестивала у Београду, Новом Саду и Нишу. Ово је једина филмска манифестација оваквог карактера у земљи.

У Врању ће бити приказано пет филмова. Први је легендарног Вернера Херцога о феномену интернет, његовом несагледивом утицају и последицама под називом „Чујте и почујте“. Други је филм „Неруда“ Пабла Лараина у ком Гаел Гарсија Бернал игра улогу полицијског инспектора који прогони чувеног чилеанског песника Пабла Неруду.

Врањанци ће бити у прилици да погледају и остварења „Под сунцем“ Виталија Манског који открива животну свакодневницу диктаторске Северне Кореје и „Док отварам очи“ о младој Фари која живи у Тунису и против воље своје мајке пева у друштвено ангажованом бенду, воли живот, журке, открива љубав и ноћни живот свога града.

Победник 66. филмског фестивала у Берлину, италијански документарац „Пожар на мору“ Ђанфранка Розија који скида медијско-сензационалистичку маску са највеће трагедије у савременој историји и открива људску страну актуелног проблема миграната такође ће бити приказан пред врањском публиком у мају месецу.

У сарадњи са Групом 484, у Врању након овог филма биће одржана трибина која тематизује питања присилних миграција и избеглиштва.

Мисија Турнеје Слободне зоне јесте да децентрализацијом културе најширој публици у мањим градовима и местима у којима биоскопи не постоје годинама, а културна дешавања су реткост, понуди на увид, врхунски фестивалски филмски програм. Турнеја је једина филмска манифестација оваквог карактера у земљи.

Турнеју Слободне Зоне подржали су Француски институт у Београду и Дистрибутерска кућа „Фиве старс“.

Подели: