Тежак положај новинарске професије

Широм света данас се обележава Дан слободе медија.

Удружење новинара Србије УНС и Независно удружење новинара Србије НУНС позвали су новинаре и медијске раднике да на Светски дан слободе медија, 3. мајa, од 11 сати и 55 минута до 12 сати прекину програм у електронским медијима, како би се придружили међународној симболичној акцији „Пет минута громогласне тишине“ и упозорили јавност на никад тежи положај новинарске професије у Србији.

Србија је погоршала позицију на ранг листи земаља међународне организације „Репортери без граница“ о слободи медија за 2016. годину и са 59. пала на 66. место. Једно место испред Србије је БиХ, Хрватска је на 74. месту, док је Словенија 37. У извештају пише да слобода медија у свету „није никад била више угрожена“.

У извештају истраживачког центра Европског парламента наведено је да слобода медија на Западном Балкану није потпуна, пошто се земље у том региону суочавају с политизацијом, проблемима у спровођењу закона и застрашивањем новинара, уз пораст аутоцензуре.

Мешавина ниских примања која се исплаћују касно, слаба сигурност посла, рад без уговора или са лако раскидивим уговорима представља директан облик притиска који подстиче ширење аутоцензуре, отежава независност, квалитетно новинарство и фаворизује „таблоидизацију“. Синдикати новинара и закони о раду су од кључног значаја за ублажавање ових проблема наводи се у извештају ЕП.

– Kада заштитимо новинаре, њихове речи и фотографије моћи ће да промене наш свет – рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш и позвао на заштиту слободе медија, наводећи да је потребна „заједничка борба за наше право на истину“.

Светски дан слободе медија обележава се од 3. маја 1993. године, када га је установила Генерална скупштина УН.

Подели: