Духовна академија „Слобода изнад живота-Топлички устанак 100 година касније“

У Дому Војске у Врању одржана је духовна академија „Слобода изнад живота-Топлички устанак 100 година касније“, на којој је било речи о времену пре и током Топличког устанка, као и тадашњим политичким приликама у свету и код нас, са освртом на југ Србије.

У име Удружења потомака говорио је Божа Јањић који је подсетио на трагично страдале претке који су поднели велику жртву за нашу слободу, рекавши да је Удружење основано 23. октобра 1997. године, као подружница Савеза потомака ратника ослободилачких ратова, а касније прераста у удружење организујући низ активности.

Доктор Божица Младеновић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу говорила је о стању и констелацији светских снага, али и приликама код нас пре и током Топличког устанка. Говорила је и о чети Косте Пећанца и њиховим подвизима и страдањима.

У име града свечаности је присуствовао градоначелник Врања, а значај овом догађају дале су и многе јавне личности. У програму су наступили Марко Томић, ученик и хор Гимназије „Бора Станковић“ и  сестре из манастира Прохор Пчињски.

Подели: