Филм и дускусија о мигрантима у Америчком кутку

У Америчком кутку Народне библиотеке “Бора Станковић” у Врању, у среду 7. јуна од 17 часова биће одржана бесплатна пројекција филма „Пожар на мору“, са пратећем трибином која покреће тему мигрантске кризе у свету.

Намера организатора је да на овај начин омогући јавности дубљи увид у трагичну и компликовану судбину афричких и блискоисточних миграната, али и домаћег становништва у сусрету са људском патњом. Kроз различите углове приступа овој теми разматраће се хуманитарни приступ миграцијама, али и правни оквири, интеграцијске политике, практични рад и ангажман приликом прихвата избеглица и миграната, као и обрада теме миграција у медијима.

Учесници разговора, биће филозоф Иван Миленковић, координатор програма Групе 484 Роберт Kозма и студенти Филозофског факултета у Нишу.

Пројекција филма биће приказана у оквиру Турнеје фестивала “Слободна Зона” у сарадњи са “Групом 484”.

Иначе, италијански документарни филм „Пожар на мору“ Ђанфранка Розија, добитник је Златног Медведа на филмском фестивалу у Берлину 2016. Ово фантастично кинематографско остварење, по оцени критичара, скида медијско-сензационалистичку маску са највеће трагедије у савременој историји још од Холокауста и открива људску страну актуелног избегличког проблема.

Радња филма смештена је на италијанском острву Лампедуза, које је 90-их година постало метафора најмасовнијег и најсмртоноснијег транзита стотине хиљада мушкараца, жена и деце ка Европи.

Подели: