У бази „Југ“ у току вежба „Платинасти вук 17“

У бази „Југ“ почела је Међународна вежба „Платинасти вук 17“, која ће бити реализована до 23. јуна. На вежби учествује око 450 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Словеније и Србије.

Вежбу је отворио пуковник Слободан Стопа, командант Четврте бригаде Копнене војске, уједно официр за планирање вежбе.

Пуковник Стопа поздравио је све учеснике вежбе и пожелео пријатан боравак на бази „Југ“ и полигону „Боровац“ и успешно извођење вежбе у наредне две недеље.

– Као домаћини, потрудићемо се да вам, кроз посету значајним историјским споменицима и Спомен соби Четврте бригаде Копнене војске, представимо Војску Србије и Републику Србију – рекао је пуковник Стопа и поручио да се ова вежба изводи у мултинационалном окружењу, што је одлична прилика за стицање и размену нових искустава припадника војски партнерских земаља.

У вежби која ће се изводити по темама „Тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама – неубојито оружје“ и тактичка вежба „Операција очувања мира“, припадници војски земаља учесница увежбаваће се у употреби несмртоносног оружја, процедурама приликом ангажовања у мултинационалним операцијама и радњама и поступцима у међународном окружењу.

Вежба има за циљ да унапреди интероперабилност, међусобно разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу, наводи се на сајту Министарства одбране.

Зоран Ђорђевић министар одбране је истакао да је „Платинасти вук 17“, веома битна војна вежба за Србију јер ће допринети јачању оперативних и функционалних способности Војске Србије.

Подели: