Појачане мере заштите од пожара

Јавно предузеће “Србијашуме” Београд и Шумско газдинство Врање, апелују на грађане да примене појачане мере заштите од пожара јер, због високих температура и распореда падавина улазимо у други период изражене опасности од пожара у току календарске године.

Шумски пожари представљају изузетно велику опасност за сав живи свет и за кратко време узрокују огромне материјалне штете које попримају димензије природне и еколошке катастрофе са ненадокнадивим последицама.

У саопштењу се истиче да према званичним статистикама у највећем броју случајева управо човек својом непажњом узрокује пожар. У шумском пожару не страда само имовина и вегетација, него и животињски свет, а трајно се нарушава и квалитет земљишта.
Заосталу ватру или мањи пожар, треба одмах угасити, под условом да не постоји опасност по гасиоца. У супротном, хитно позвати ватрогасну службу на број 193, а у случају шумског пожара и најближу шумску управу.

Јавно предузеће “Србијашуме” Београд и Шумско газдинство Врање очекују помоћ и од осталих институција, невладиних организација, ловачких удружења, еколошких покрета и појединаца да подрже овај апел, јер пожари годишње наносе непроцењиве штете шумском фонду Републике Србије.

Републички хидрометеоролошки завод најављује високе температуре што доводи до повећаног ризика за појаву шумских пожара. Из Шумског газдинства апелују на грађане и привредне субјекте да буду спремни за евентуалне интервенције

 

Подели: