Обележава се Светски дан борбе против трговине људима

Локална мрежа за борбу против трговине људима града Врања овај дан ће обележити низом акција.

У саопштењу за јавност ова мрежа указала је на тежину овог проблема у данашњем друштву. Србија је земља порекла, транзита и дестинације за децу, жене и мушкарце којима се тргује ради сексуалног и радног искоришћавања, принуде на вршење кривичних дела, принуде на прошњу и удају. Становници Србије су изложени ризику од свих облика експлоатације подједнако и у земљи и иностранству.

Унутар наше земље у највећој мери искоришћавају се до 100 км од места у којем бораве и живе, а у иностранству нашим грађанкама и грађанима најчешће се тргује у земљама ЕУ и Русије, стоји у саопштењу Локалне мреже за борбу против трговине људима града Врања. Србија већ дуже време не бележи стране држављане у Србији које препознајемо као жртве трговине људима и највећи број идентификованих управо су наши држављани.

Важно је рећи да званична статистика није релевантна у довољној мери јер не показује величину проблема нити право стање ствари по питању броја жртава трговине људима у нашој земљи. Ипак, док год имамо чак и једну особу која пати на овај начин, наша је обавеза да се томе супротставимо, да о томе размишљамо као о великом проблему, стоји у саопштењу.

У Врању, 30. јул – Светски дан борбе против трговине људима, Локална мрежа за борбу против трговине људима града Врања обележиће поделом флајера и пропагандног материјала.

У понедељак, 31. јула 2017. године у времену од 11 до 13 часова на локацијама у граду где се највише окупљају млади (Градски базен, шеталиште, парк, Омладински савез, Kанцеларија за младе).

Волонтери Црвеног крста Врање ће поред поделе флајера бити отворени за сва питања заинтересованих грађана на ову тему а попуњаваће се и упитник: Kолико су грађани упознати са проблемом трговине људима?

Дан се обележава са циљем да се скрене пажња светске јавности на хиљаде особа које су насилно отете од својих породица и постале жртве. Трговина људима, као облик модерног ропства је злоупотреба људских бића и повреда њихових основних људских права, ради стицања материјалне користи. Данас постоје бројни облици трговине људима, а стално се изналазе нови и све нехуманији, бруталнији и свирепији и са још тежим последицама по жртве и заједницу. Трговина људима је тешко кривично дело и озбиљан друштвени проблем, јер најдрастичније угрожава основна људска права – право на живот, на слободу избора, на слободу кретања…

Поводом светског дана борбе трговине људима, сви који желе да пруже подршку овој кампањи носиће значку плаво срце која је иначе симбол социјалног оснаживања овакве акције. Ове године, с обзиром на то да је Локална мрежа за борбу против трговине људима града Врања укључена у реализацију пројекта „Градимо заједно – мониторинг и јавно заступање у локалним заједницама“ чији циљ јесте побољшање положаја миграната и избеглица, посебно жена и деце у овој популацији, у ове две земље, као и унапређење квалитета суживота избеглица и домаћег становништва, поред пропагандног материјала на српском језику, волонтери Црвеног крста делиће и флајере на енглеском језику.

Подели: