Врање домаћин студентима из Русије

Захваљујући Милану Стаменковићу који је докторанд на катедри за компјутерску технологију московског „Мархија“, у  Врању бораве студенти и професори Архитектонског факултета „Мархи“ из Москве у оквиру „Летње школе архитектуре“.

Овај млади Врањанац који живи у Русији већ неколико година организује радионице које су везане за експерименталне студије. Овогодишња има за циљ да истражи стамбене објекте и простор око њих који није адекватно искоришћен за разне делатности. Стаменковић каже да ће уз помоћ савремене технологије покушати да направе стратешки пројекат који мења простор у блоку „Пошта-банка“ где свакодневно прође много људи, али је доста мрачан и нема много садржаја који би их задржали да што више времена ту проведу.

У Врању су и постдипломци, али и студенти Физичко-техничког факултета који користе микропроцесоре у истраживачке сврхе анализирајући околину. Стаменковић очекује да ће ускоро врањски гимназијалци боравити у Москви како би заједно са тамошњим студентима архитектуре одрадили заједнички пројекат спајајући на тај начин људе различитих поднебља.

Студенти из Русије раде у једној од учионица Гимназије „Бора Станковић“.

Милан Стаменковић  припрема одбрану докторске дисертације која се односи на поднебље Србије и повећање квалитета живота у насељеним местима, коришћењем већ постојећих ресурса.

Подели: